fbpx

Demokratični Bruselj Madžarski na podlagi birokratskih pravil, ki se jih sami ne držijo, odrekel pravico do zagovora na seji o Madžarski!

President of the European Parliament David Sassoli. (Photo: EPA)

Evropski parlament je zavrnil prošnjo madžarske pravosodne ministrice Judit Varga, da spregovori na zasedanju preko spleta o madžarskem koronapaketu, ki vznemirja bruseljske samodržce.

Evropski parlament je v sredo razpravljal o odločitvi madžarskega parlamenta, ki je za čas koronakrize premieru Viktorju Orbanu podelil pooblastila, da lahko vlada preko dekretov.

Navkljub tem, da ima madžarski parlament, kjer ima Orbanov Fidesz dvotretjinsko večino moč kadarkoli Orbanu odvzeti podeljena pooblastila, bruseljske birokrate, neizovoljene predstavnike in evropske parlamentarce moti, da lahko Orban v tem času deluje učinkovito in brez nepotrebnih zastojev, kar se je v času koronakrize izkazalo za sila pomembno.

Madžarom odvzeli pravico do pravične zastopanosti
V razpravi so sodelovali evropski poslanci, evropski poslanci in države članice EU, a kar preseneča, je odločitev EU parlamenta, da ne dovoli madžarski pravosodni ministrici Judit Varga nasloviti zbrane, da pojasni določene stvari.

Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga. (Foto: epa)

Vodja kabineta predsednika EU parlamenta Lorenzo Mannelli je to možnost po poročanju Politico zavrnil, rekoč, da bi kakršnakoli “intervencija” s strani države članice bila lahko samo na nivoju “vodje države ali vlade.” Pri tem je dodal, da na zasedanju ne bo mogoče sodelovanje na daljavo navkljub izrednim okoliščinam.

Taka trditev pa je izredno zavajajoča. Navsezadnje je tudi to srečanje evropskih poslancev kakor tudi dve prejšnji potekalo v večji meri preko spleta. V Bruslju se jih je prikazala peščica, ki je brala svoje govore, medtem ko so ostali poslanci dogajanje spremljali preko spleta. Mannellijeva izjava se je izkazala za laž, katere namen je bil zgolj preprečiti Madžarom možnost da se sami branijo pred obtožbam proti njim sovražno nastrojenih.

Predsednik EP Sassoli vztraja pri postopkih, ki se jih drugače ne držijo
Varga je pisala tudi predsedniku EP Davidu Sassoliju in ga obtožila vztrajanja pri postopkih, namesto, da bi sledil “najbolj temeljnemu elementu principa pravične obravnave.” S tem je imela v mislih dejstvo, da Evropska komisija in Evropski svet ponavadi na zasedanjih evropskega parlamenta zastopajo ljudje, ki niso v samem državnem vrhu. Madžarski pa to v tem primeru ni dopuščeno.

“Ne samo, da se je parlament odločil za razpravo v takšnih nenavadnih časih, ko bi morali vso svojo energijo usmeriti v boj proti pandemiji, temveč celo zavrača zagotavljanje pravične zastopanosti, kar pa je temelj vsake demokratične razprave,” je povedala Varga.

Ivan Šokić