Težava za Sandersa ob razkritjih, da je podpiral avtokratske režime v Iranu, Kubi, Kitajskem …

Foto: epa

Bernie Sanders je prvi favorit ameriških demokratov, ki se bo v novembru spopadel z aktualnim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom v novi predsedniški bitki. Sedaj pa v ameriško javnost prihajajo informacije o preteklih dejanjih Sandersa, ko je podpiral krvavi iranski režim in se navduševal nad dolgoletno vladavino kubanskega diktatorja Fidela Castra. Številni so mnenja, da bo imel aktualni predsednik Donald Trump zaradi skrajnih stališč Sandersa lahko delo pri ponovnem prepričevanju Američanov na volitvah.

Bernie Sanders je na pohodu s svojo “demokratično socialistično revolucijo” v Združenih državah Amerike. Vodilnemu kandidatu za ameriškega predsednika kaže najbolje izmed demokratskih kandidatov, saj se mu po večini anket nasmiha demokratska nominacija za predsednika. Vendar se je treba vprašati, ali bodo ameriški volivci sprejeli predsednika, ki se je v preteklosti navduševal nad krvavim avtokratskim iranskim režimom in dolgoletno diktakturo Fidela Castra.

Sanders je nastopil v znani informativni oddaji 60 minut. V svojih odgovorih pa je blestel z bizarnimi izjavami. Svoje navdušenje nad diktaturo Fidela Castra je izrazil s tem, da je Castro prvo naučil svoje državljane brati, ko je dolgoletni kubanski diktator prevzel oblast. Za Kitajsko je dejal, da je največ ljudi na svetu rešila revščine. O svojem načrtu, kako bi poskrbel za brezplačno zdravstveno zavarovanje za vse državljane ZDA pa je povedal, da bo ukrep letno državo stal 30 milijard dolarjev. Vendar na vprašanje voditelje, od kod bi vzeli tale denar, Sanders ni našel odgovora.

V času iranske-ameriške krize leta 1979 podpiral krvavi iranski režim ajatole Homeinija
Spomnimo tudi na leto 1979, ko so skrajneži z islamsko revolucijo zakuhali iransko-ameriški spor. Vzrok za krizo je bila zasedba ameriške ambasade, kjer so skrajneži zajeli sedemdeset ameriških državljanov. Spor se je razrešil šele z vrnitvijo zajetih talcev po 444 dneh pogajanj, a Sander je bil kljub temu med vidnimi podporniki iranskega režima ajatole Homeinija.

Zatiralski režim še danes vlada v Iranu, kjer se kratijo človekove pravice in ubija politične nasprotnike. V lanskoletnih protestih v Iranu je režim pobil na tisoče nedolžnih iranskih državljanov. Za Bernieja Sandersa pa predstavlja teokratska vlada vrhunec demokracije. Številni so mnenja, da bo imel aktualni predsednik Donald Trump zaradi skrajnih stališč Sandersa lahko delo pri ponovnem prepričevanju Američanov na volitvah.

Luka Perš

 

 • Freiherr

  Samo ne TRUMP, a ne leftardi pa ce gre use u kurac. Sicer pa Sanders Kucanu po ekstremih in metodah ne seze do kolen.

 • Igor Karlić

  Povej mi s kom se družiš …

 • Andrej

  Kdor podpira take režime in je na oblasti je v bistvu vojni dobičkar. Zločinec. Lepo, da so se Demokrati razkrili s podporo takemu človeku.

  • Rok Majcenović

   Kaj boš pa rekel za savdsko arabijo in izrael ki ju podpira trumpl?

   • Andrej

    Ne trumpl, ampak Trump. Že s tem kažeš svoje nepoznavanje. Ti dve državi ZDA podpirajo ne glede na to, kdo je predsednik. Pa, če ne bi bilo ZDA tam, bi bili Rusi ali Kitajci. So ZDA še vedno bistveno boljši.

    • Rok Majcenović

     Z razlogom sem napisal trumpl. Če bi kdaj spremljal demokatska soočenja bi tudi sam vedel da Sanders podpira da se preneha financirati Savdsko Arabijo in Izrael. To trdi že ogromno let in tudi opozarja na kruta ravnanja teh vlad in kršenje človekovih pravic.

     • Andrej

      Spremljaj tudi Trumpa. Pa ne to, kar naši “državni” mediji pišejo, ampak to, kar je v resnici rekel. Precejšnja razlika.
      Tako, mimogrede, kaj te bolj moti: ravnanje Izraelcev ali Palestincev? Ali drugače: poznaš primer, ko so Izraelci prvi užgali po Palestincih? Zopet: kar naši “državni” mediji pišejo je manipulacija, ker povedo samo to, kar hočejo.
      S finansiranjem SA pa ni tako preprosto, kot menda pravi Sanders. Z energetsko samozadostnostjo ZDA se tudi tukaj zadeve spreminjajo. Ko nafta ne bo več tako nujna bo tudi pipa dolarjev ugasnila.

     • Rok Majcenović

      Jaz že vem da se naj ne posluša naših medijev. “Levi” mediji v sloveniji so last ameriskih neoliberalcev katerih glavni akter je George Soros medtem ko so desni mediji last ameriskih neokenzervativcev ter madžarov blizu orbana. To je tut en od razlogov da ti mediji ne poročajo o protestih v kolumbiji in čilu (čile ima neoliberalno kapitalistično vlado kolumbija pa skrajno desno ki jo podpirajo ameriški neokonzervativci) saj bi poročanje redstavljalo grožnjo njihovim interesom

 • Domoljub

  Da ne bo kdo mislil, da so ortomarksisti (Sandersoljubci) prevzeli zgolj večinske slovenske medije:

  Članek v Washington Postu, 24.2. okrog osme zjutraj po našem času, avtor neki Chico Harlan, naslov:
  Migrants wait in bread lines, while tourists dine on grilled octopus in Greece.

  In sledi zgroženo razmišljanje v stilu slovenskih Mladina novinarjev, kako na Samosu eni (turisti) uživajo, drugi (potrebni islamski mladci) pa so nesrečni. O domačinih seveda ni govora. Ko jih j…

  Grozljivo! Kupiš Washington Post 2020 in bereš Pravdo ali Delo 1970… Trump, slovenski zet, srečno! Clinton/Obama zapuščina je grozljiva, Sanders na čelu edine supersile pa konec civilizacije.

 • Olga101

  Anarhisti vedno podpirajo svoje! Kar poglejmo Fajonovo! Za Sorosov krvavi denar bi naredila vse, samo slekla se še ni v evropskem parlamentu! Adijo pamet!

 • Resnica

  Ne vem zakaj bi bila to ravno tezava ze bernia…njegovim podpornikom je za to vseeno tako kot je trumpovom vseeno kaj govori trump…zgleda se niste ugotovili da je trump v ameriski politiki naredil da ni vec vazno kaj govori politik ampak samo kaj predstavlja…z bernijem znajo imeti pa hude tezave v ameriskem rust beltu….statistike kazejo da ljudje iz teh predelov ki so na zadnjih volitvah podprli trumpa niso prevec zadovoljni ker menda jih 70 procentov meni da gospodarska rast zaenkrat njim se ni nic pomagala…pa to niso neke levicarske ankete ampaj ankete samega foxa

 • Rok Majcenović

  Sanders ni nikoli rekel da podpira te režime on je le rekel da podpira nekatere njihove dosežke (brezplačno šolstvo, zdravstvo nekaj česar v ZDA nimajo) hkrati je pa rekel da so to kruti avtokratski režimi ki jih je treba obsodit. Lahko pa pogledamo trumpa in avtokratske režime ki jih ona podpira (savdska arabija, izrael in še in še bi se lahko našlo, okoli 70% vseh svetovnih diktatur podpirajo zda zdaj mi pa še kar rečte da so ZDA hram demokracije)