Težava za Sandersa ob razkritjih, da je podpiral avtokratske režime v Iranu, Kubi, Kitajskem …

Foto: epa

Bernie Sanders je prvi favorit ameriških demokratov, ki se bo v novembru spopadel z aktualnim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom v novi predsedniški bitki. Sedaj pa v ameriško javnost prihajajo informacije o preteklih dejanjih Sandersa, ko je podpiral krvavi iranski režim in se navduševal nad dolgoletno vladavino kubanskega diktatorja Fidela Castra. Številni so mnenja, da bo imel aktualni predsednik Donald Trump zaradi skrajnih stališč Sandersa lahko delo pri ponovnem prepričevanju Američanov na volitvah.

Bernie Sanders je na pohodu s svojo “demokratično socialistično revolucijo” v Združenih državah Amerike. Vodilnemu kandidatu za ameriškega predsednika kaže najbolje izmed demokratskih kandidatov, saj se mu po večini anket nasmiha demokratska nominacija za predsednika. Vendar se je treba vprašati, ali bodo ameriški volivci sprejeli predsednika, ki se je v preteklosti navduševal nad krvavim avtokratskim iranskim režimom in dolgoletno diktakturo Fidela Castra.

Sanders je nastopil v znani informativni oddaji 60 minut. V svojih odgovorih pa je blestel z bizarnimi izjavami. Svoje navdušenje nad diktaturo Fidela Castra je izrazil s tem, da je Castro prvo naučil svoje državljane brati, ko je dolgoletni kubanski diktator prevzel oblast. Za Kitajsko je dejal, da je največ ljudi na svetu rešila revščine. O svojem načrtu, kako bi poskrbel za brezplačno zdravstveno zavarovanje za vse državljane ZDA pa je povedal, da bo ukrep letno državo stal 30 milijard dolarjev. Vendar na vprašanje voditelje, od kod bi vzeli tale denar, Sanders ni našel odgovora.

V času iranske-ameriške krize leta 1979 podpiral krvavi iranski režim ajatole Homeinija
Spomnimo tudi na leto 1979, ko so skrajneži z islamsko revolucijo zakuhali iransko-ameriški spor. Vzrok za krizo je bila zasedba ameriške ambasade, kjer so skrajneži zajeli sedemdeset ameriških državljanov. Spor se je razrešil šele z vrnitvijo zajetih talcev po 444 dneh pogajanj, a Sander je bil kljub temu med vidnimi podporniki iranskega režima ajatole Homeinija.

Zatiralski režim še danes vlada v Iranu, kjer se kratijo človekove pravice in ubija politične nasprotnike. V lanskoletnih protestih v Iranu je režim pobil na tisoče nedolžnih iranskih državljanov. Za Bernieja Sandersa pa predstavlja teokratska vlada vrhunec demokracije. Številni so mnenja, da bo imel aktualni predsednik Donald Trump zaradi skrajnih stališč Sandersa lahko delo pri ponovnem prepričevanju Američanov na volitvah.

Luka Perš