fbpx

Desna roka mehiškega narko šefa El Chapa razkril, da so nekdanjemu mehiškemu predsedniku Peni Nietu izročili kar 100 milijonov dolarjev podkupnine!

Del orožja, ki ga je administracija Obame poslala v Mehiko, se je znašča tudi pri zloglasnem mehiškem narko kralju El Chapu (vir: twitter)

Priča, ki naj bi bila blizu nekdanjemu mehiškemu vodji narkokartela Joaquinu Guzmanu – El Chapu, je razkrila, da je ta nekdanjemu mehiškemu predsedniku Nietu nakazal 100 milijonov dolarjev visoko podkupnino. Nieto naj bi sprva zahteval 250 milijonov.

Alex Cifuentes, ki naj bi bil dolgoletni tesni sodelavec narkošefa Joaquina “El Chapa” Guzmana, je v sodni dvorani v New Yorku povedal, da je oblastem že leta 2016 povedal za 100-milijonsko podkupnino, ki jo je prejel takratni mehiški predsednik Enrique Peña Nieto.

Sprva naj bi Nieto po poročanju BBC zahteval 250 milijonov dolarjev, a sta se nato z Guzmanom pogodila za 100 milijonov dolarjev. Da se predsednik države z narkokarteli pogaja o višini podkupnine, pove več o stanju korupcije v državi kot kakršnokoli drugo poročilo.

Nieto zanikal jemanje podkupnine
Nieto je obtožbe o jemanju podkupnine v preteklosti že zanikal, a za razliko od ravno tako nekdanjega predsednika Felipeja Calderona teh ni označil za “absolutno neresnične in nepremišljene”. Cifuentes je povedal, da naj bi denar Nietu oktobra 2012 dostavil El Chapov prijatelj.

Nekdanji mehiški predsednik Enrique Peña Nieto (Vir: Twitter)

Sojenje 61-letnemu Guzmanu se je začelo novembra, potem ko so mehiške oblasti izročile vodjo narkokartela Američanom, ki ga dolžijo tihotapljenja kokaina, heroina in drugih drog v vlogi vodje največjega narkokartela na svetu.

Cifuentes je kolumbijski narkošef, ki se je opisoval kot El Chapova “desna roka”, med drugim naj bi z njim preživel tudi dve leti v mehiškem gorovju, kjer sta se skrivala pred mehiškimi oblastmi. Leta 2013 so ga aretirali in ga kasneje izročili ZDA, kjer je priznal krivdo v zvezi s tihotapljenjem drog v zameno za dogovor s tožilstvom.

Ivan Šokić

Komentarji so onemogočeni.