fbpx

Deutsche Welle popolnoma izgubil kompas: Po nagradi Blažu Zgagi sedaj šokiral s slaboumno anketo o priljubljenosti Kitajske in ZDA pri Nemcih

Foto: epa

Mnogi se sprašujejo, kaj se dogaja z medijem Deutsche Welle. Potem, ko je podelil nagrado Blažu Zgagi in s tem šokiral Slovenijo, je sedaj s slaboumno anketo šokiral cel svet. Neverjetno, da bi se javno mnenje postavilo v prid Kitajski, od koder izvira koronavirus, a raziskava, na katero se sklicuje omenjen medij, naj bi razkrivala prav to!

Deutsche Welle v enem od svojih zadnjih člankov razkriva, da naj bi se odnos Nemcev do Kitajske v zadnjem času izboljšal, to pa na bi potrdila nova javnomnenjska raziskava, v katero je bilo vključenih le tisoč Nemcev.

Javnomnenjsko raziskavo je sicer izvedla organizacija Kantar Public za nemško neprofitno fundacijo Koerber. Anketa tako “ugotavlja”, da naj bi kar 73 odstotkov vprašanih odgovorilo, da se je njihovo mnenje o ZDA poslabšalo zaradi trenutne zdravstvene krize, ki jo je povzročil novi koronavirus, pa čeprav ta prihaja iz Wuhana na Kitajskem! No, po drugi strani pa ta ista anketa, na katero se sklicuje Deutche Welle, zatrjuje, da naj bi le 36 odstotkov vprašanih dejalo, da je njihovo mnenje o Kitajski, kjer so novi koronavirus prvič odkrili konec leta 2019, zaradi pandemije postalo bolj negativno. Narobe svet ali pa prirejena anketa!

Medtem pa naj bi, tako Deutsche Welle, vsak četrti udeleženec raziskave dejal, da se je njegovo mnenje o Kitajski izboljšalo.

In kaj to pomeni v primerjavi z anketo, ki so jo izvedli septembra 2019? Kar 36 odstotkov Nemcev naj bi se zavzemalo za tesnejše vezi s Kitajsko, kar je enormen skok, sploh glede na to, da se je takrat za stike s Kitajsko zavzelo le 24 odstotkov vprašanih. Glede na to, da je vmes kitajski virus uničil tako rekoč gospodarstvo na celem svetu, še posebej pa so bili določeni segmenti v Nemčiji, je težko verjeti verodostojnosti takšnih ugotovitev.

O nepristranskosti člankov v Deutsche Welle, ki se navezujejo na Kitajsko, so v preteklosti že opozarjali nekateri mediji. Del teh smo povzeli tudi mi v članku Dvoličnost Deutsche Welle: Podeljuje nagrado za svobodo govora, a cenzurira vse, kar je čez kitajsko oblast! Novinarji, ki temu ne sledijo, so odpuščeni!.

Barbara Majdič