Dezinformacija Hamasa je dosegla svoj namen

Foto: ap

Izrael zmaguje v diplomatski, Hamas pa v propagandni vojni. Priprave na invazijo Gaze? Tudi Američani kopičijo vojaške enote v regiji. Zgodba o raketiranju bolnišnice se je izkazala za uspešno dezinformacijo. Hamas svoje vojaške instalacije načrtno postavlja v bližino šol, bolnišnic, verskih objektov. Na jugu Izraela še vedno prihaja do manjših spopadov, predvsem pa narašča napetost.

Zaradi napadov teroristične skupine Hamas na cilje v južnem Izraelu v začetku tega meseca je izraelska vlada obljubila maščevanje. Kako natančno naj bi se to zgodilo, ni bilo pojasnjeno, a vpoklicnih 360 tisoč rezervistov daje vtis, da bodo izraelske sile vstopile na območje Gaze. To potrjuje tudi evakuacija okoli pol milijona civilistov iz judovskih naselbin na jugu Izraela v notranjost države. Deloma so jih začasno izselili zaradi njihove varnosti, deloma pa zato, da bi v naselbinah naredili prostor za čete, namenjene za vojno operacijo na tem območju. Izrael tudi sistematično bombardira položaje arabskih oboroženih skupin, predvsem Hamasa, na območju Gaze, kar strokovnjaki ocenjujejo kot priprave za začetek invazije na Gazo. To prognozo podpira tudi kopičenje pomorskih sil Združenih držav Amerike v vzhodnem Sredozemlju. Na območju sta dve bojni pomorski skupini z letalonosilkama, poleg tega pa vsaj še brigada pomorske pehote. Ta ameriška sila, tudi če se ne bi neposredno vmešala v spopad, bo služila kot grožnja, ki bo odvrnila arabske sosede Izraela ali koga drugega, denimo Rusijo ali Iran, da bi se neposredno vmešal v izraelsko-Hamasov spopad, saj bi s tem lahko tvegal neposredni spopad z ZDA.

Na drugi strani pa se zdi, da se tudi Hamas pripravlja na izraelsko invazijo. Po poročilih naj bi bilo preseljeno iz Gaze v južnejše predele okoli Han Junisa in bližino meje z Egiptom okoli poldrugi milijon civilistov, Hamas pa naj bi se pripravljal na ulične bitke v Gazi.

Diplomatska in propagandna vojna

Obe strani pa sta se lotili tudi diplomatsko-politične in propagandne vojne. V diplomatsko-politični je zmagovalec nedvomno Izrael, saj so praktično vse vlade v Evropi in večina v obeh Amerikah izrazile podporo Izraelu, podporo pa je izrazila tudi Indija ter nekaj vlad v državah tretjega sveta. Hamas podpira redko katera vlada, celo v islamskem oziroma arabskem svetu, saj je preveč povezan z Iranom. Hamas podpirajo (in to podporo maskirajo s »skrbjo za Palestince«) mnoge zahodne levičarske stranke in organizacije ter del levičarskih krogov v zahodni zabavni industriji, visokem šolstvu in medijih ter seveda muslimanska diaspora v zahodnem svetu.

Hamas je nekoliko uspešnejši v propagandni vojni. Mnogi poveljniški centri, skladišča, izstrelišča raket in druge vojaške instalacije so postavljene sredi civilnih naselij in v bližini bolnišnic, šol, verskih objektov. Jasno je, da izraelski napadi na te cilje vedno pripeljejo tudi do določenega števila civilnih žrtev, tako imenovane kolateralne škode, kar Hamas s pomočjo propalestinskih zahodnih medijev takoj razglasi kot “nov primer genocidne politike izraelske vlade”. In seveda v mnogih primerih gre tudi za močno napihnjene ali praktično izmišljene zgodbe. Nazoren primer takšne prakse se je zgodil pretekli teden, ko je Hamas objavil, da so Izraelci raketirali bolnišnico al-Ahli in pri tem umorili 500 bolnikov, osebja in beguncev, ki so se vanjo zatekli. Zgodba se je razširila po svetovnem spletu, takoj so jo pograbili tudi levičarski mediji  in jo naredili “uradno”, čemur je sledil val ogorčenja in nove demonstracije. Zgodba je imela celo mednarodne diplomatske posledice; odpovedan je bil denimo obisk ameriškega predsednika Bidna v Jordaniji. Kasneje pa se je izkazalo, da sploh ni bila zadeta bolnišnica, ampak so zagoreli avtomobili na parkirišču pred njo, da je bilo žrtev vsej desetkrat manj, kot je bilo objavljeno, in predvsem, da je eksplozijo po vsej verjetnosti povzročila Hamasova raketa, ki je bila izstreljena s položaja v bližini bolnišnice in je zaradi napake strmoglavila na parkirišče. Več medijskih hiš je kasneje objavilo demantije prvotne zgodbe, a mnogi podporniki Hamasa demantiju preprosto ne verjamejo, tako da je dezinformacija dosegala svoj namen in jo bo Hamas nedvomno s pridom znova izkoristil v prihodnjih spopadih.

Bogdan Sajovic