Dijaki v Nemčiji so prišli v šolo s palestinsko zastavo in napadli učitelja

Foto: RMX News

Srednja šola v Nemčiji bo poskrbela za večjo prisotnost varnostnikov, potem ko je bil muslimanski dijak suspendiran, ker je napadel učitelja, ki je nasprotoval drugemu arabskemu dijaku, ki je na šolskem dvorišču provokativno mahal s palestinsko zastavo.

Incident se je zgodil v šoli Ernst-Abbe-Gymnasium v ponedeljek, sprožil pa ga je 14-letni učenec, ki je prišel v šolo s palestinsko zastavo kot ogrinjalom in okoli glave ovil palestinski šal. 61-letni učitelj je dijaka prosil, naj se vzdrži razstavljanja predmetov skladno s šolsko politiko proti nošenju političnih simbolov.

Po izjavi policije je še en arabski učenec, 15-letni deček, stopil proti učitelju in mu grozil. Učenec je z glavo udaril učitelja, ta pa se je odzval v samoobrambi in fanta udaril po obrazu. Učitelja so nato zbrcali na tla in pretepli. Posnetek incidenta je na spletu objavil levičarski poslanec Ferat Koçak.

Po poročanju nemškega časnika Tagesspiegel sta učenca, vpletena v prepir, suspendirana do konca tedna, medtem ko je tudi učitelj v postopku preiskave. Vodstvo šole je sklicalo krizni sestanek z lokalno šolsko upravo in policijo, da bi razpravljali o tem, kako ukrepati in preprečiti ponovitev situacije.

“Ena stvar je jasna: učitelji ne smejo biti agresivni ali nasilni do učencev,” je dejal tiskovni predstavnik za izobraževanje.

“Naša glavna prioriteta je zagotoviti mir v šoli. Ne bomo tolerirali opravičevanja terorističnih napadov na Izrael na naših šolskih dvoriščih,” so dodali.

Senatorka za izobraževanje, mladino in družino dežele Berlin Katharina Günther-Wünsch je pozvala k širšim razpravam v šolah o trajajočem konfliktu na Bližnjem vzhodu med Palestino in Izraelom zaradi bojazni, da bi se lahko napetosti prelile na različna območja Nemčije.

“Bati se je treba, da med nekaterimi dijaki obstaja očiten ali latenten antisemitizem, povezan z Izraelom. Priporočljivo je, da se o dogodku pogovorite z dijaki in jim pojasnite primerno obnašanje in ravnanje,” je v ponedeljek opozorila v elektronskem sporočilu vodstvu šole.

I. K.