Diktator Erdogan dve leti po neuspelem vojaškem udaru še vedno izvaja množične čistke političnih nasprotnikov

Foto: epa

Turčija je danes objavila odlok, s katerim so odpustili več kot 18.500 javnih uslužbencev, od tega številne policiste, vojake in akademike. Kot je objavljeno v turškem uradnem listu, so odpustili skupno 18.632 ljudi, od tega 8.998 policistov, 3.077 vojakov in 199 akademikov.

V Turčiji vse od poskusa državnega udara julija 2016 veljajo izredne razmere, po poročanju turških medijev pa naj bi bil današnji odlok zadnji, ki so jih izdali v času izrednih razmer. Te naj bi po pričakovanjih odpravili v prihodnjih dneh.

Izredne razmere so po poskusu državnega udara podaljšali sedemkrat in zadnje obdobje naj bi se uradno končalo 19. julija. Vse od začetka izrednih razmer so skupno odpustili več kot 110 tisoč javnih uslužbencev, več deset tisoč pa so jih suspendirali.

Po udaru je Erdogan utrdil svojo moč z obračunom političnih nasprotnikov
Najnovejše informacije razkrivajo, da je bil vojaški puč v Turčiji pred dvema letoma orkestriran s strani Erdoganovih privržencev. Ta je z organizacijo vojaškega puča, ki je bil obsojen na propad, omogočil Erdoganu, da odstrani svoje politične nasprotnike ter utrdi svoj položaj.

Foto: epa

V organizaciji spodletelega vojaškega udara naj bi po Erdoganovih navodilih sodelovala vodji vojske ter obveščevalnih služb Hulusi Akar in Hakan Fidan. Za samo izvedbo obsežne operacije je bil po trditvah spletnega protala Turkish Minute zadolžen poveljnik posebnih sil (ÖKK), generalmajor Zekei Aksakalh.

C. Š., STA