fbpx

Diplomatska katastrofa: Nizozemski veleposlanik na Madžarskem Orbanovo vlado primerjal z Islamsko državo

Foto: epa/YouTube

Madžarska se je odločila za odpoklic svojega veleposlanika v Haagu. Do odločitve je prišlo po tem, ko si je nizozemski odposlanec na Madžarskem Gajus Schelten drznil primerjati prizadevanja Budimpešte pri “ustvarjanju sovražnikov” s temi, ki jih zasleduje teroristična skupina Islamska država. Nizozemski zunanji minister Bert Koenders je nato priznal, da se je zaradi izjav veleposlanika Scheltema počutil osramočenega in dodal, da si tovrstnih primerjav ne bi smel dovoliti.

Neposredne in diplomatsko povsem neprimerne pripombe, ki jih je izrekel nizozemski veleposlanik na Madžarskem, Gajus Scheltem, so vplivale na ohladitev odnosov med dvema državama članicama EU, Budimpešto pa spodbudile v to, da je z odpoklicem veleposlanika iz Haaga uporabila enega najbolj drastičnih ukrepov v  diplomaciji.

[/color-box]

Scheltema je poleg tega v intervjuju, ki je bil objavljen v četrtek, obsodil nepripravljenost na sodelovanje Madžarske pri premestitvi migrantov, izrazil zaskrbljenost zaradi korupcije in svobode tiska v državi ter obsodil kampanjo vlade Viktorja Orbana, ki je usmerjena proti milijarderju in zakulisnemu vladarju Georgu Sorosu. Budimpešto so kljub vrsti grobih izjav najbolj razjezile prav vzporednice, ki jih je ta potegnil med madžarsko vlado in džihadistično skupino Islamska država. Madžarsko je obtožil, da vedno išče sovražnika, kar naj bi bilo podobno načinom, ki jih zasledujejo verski fanatiki.

Foto: EPA. George Soros.

Budimpešta se je odzvala odločno
Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je po objavi intervjuja napovedal, da bo Budimpešta umaknila svojega veleposlanika iz Haaga, Scheltemu pa prepovedala vstop v katerekoli prostore madžarskih ministrstev ali državnih institucij. “Odnosi na veleposlaniški ravni so bili prekinjeni za nedoločen čas,” je povedal Szijjarto. Vodja madžarske diplomacije je tovrstno odločitev označil kot enega izmed najbolj radikalnih korakov v diplomaciji in dodal, da bo od nizozemskega zunanjega ministrstva zahteval, da se opredeli do izjav veleposlanika Scheltema. “Ne bomo zadovoljni le z razlago, ki bi bila dana za zaprtimi vrati.”

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je izjavil, da so bile veleposlanikove pripombe povsem nesprejemljive in nedopustne. “Nobene potrebe ni po takšnih nezaslišanih izjavah, tako ne v bilateralnih odnosih kot tudi ne v Evropi,” je dejal Kovacs. “Odločno jih zavračamo in od Nizozemske pričakujemo, da bo sprejela ukrepe v zvezi s tem.” Scheltema naj bi v bližnji prihodnosti načrtoval umik s svojega položaja.

Gajus Scheltema. (Foto: YouTube)

Vodja nizozemske diplomacije osramočen
V petek popoldne je nizozemski zunanji minister Bert Koenders priznal, da so je zaradi izjav veleposlanika Scheltema počutil osramočenega in dodal, da si tovrstnih primerjav ne bi smel dovoliti. “Meni je popolnoma jasno, da ni nikakršne povezave med terorizmom in ukrepi madžarske vlade,” je povedal za nizozemsko tiskovno agencijo ANP. “Ne morem si predstavljati, da je kaj takšnega izjavil veleposlanik,” je še dodal.

N. Ž.