Diplomatska vojna: Kitajska je prekinila vojaški in podnebni dialog z ZDA. Kaj sledi?

Kitajski zunanji minister Wang Yi. Vir: (EPA)

Kitajska je v petek sporočila, da je ustavila dialog z Združenimi državami na številnih področjih, vključno med vojaškimi poveljniki na ravni operacije in o podnebnih spremembah, zaradi obiska predsednice predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi na Tajvanu, piše Reuters.

Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da prav tako prekinja izmenjave z Washingtonom o boju proti čezmejnemu kriminalu in trgovini z drogami, vse poteze pa je Washington označil za neodgovorne. Nancy Pelosi je ena izmed najvišjih predstavnic predstavnica ZDA, ki je v zadnjih 25 letih obiskala samoupravni otok, ki ga ima Peking za svoje ozemlje. Kitajska je nato v četrtek začela vojaške vaje na morju in nebu okrog Tajvana. Vaje z živim streljanjem, ki so največje, kar jih je Kitajska kdaj izvedla v Tajvanski ožini, se bodo nadaljevale do nedelje opoldne.

Ministrstvo je sporočilo, da je skupno 68 kitajskih vojaških letal in 13 ladij mornarice opravilo misije v ožini. Kitajsko vzhodno vojaško poveljstvo Ljudske osvobodilne vojske (PLA) je v izjavi sporočilo, da je v petek izvedlo vaje v zraku in na morju na severu, jugozahodu in vzhodu Tajvana, “da bi preizkusile skupne bojne zmogljivosti čet”. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je dejal, da je Washington Pekingu večkrat dal jasno vedeti, da si ne prizadeva za krizo zaradi Pelosijinega obiska Tajvana v začetku tega tedna med kongresno turnejo po Aziji. “Ni opravičila za ta skrajni, nesorazmeren in eskalacijski vojaški odziv,” je dejal na tiskovni konferenci ob robu regionalnih srečanj ASEAN v Kambodži in dodal: “Zdaj so nevarna dejanja dvignili na novo raven”.

Foto: epa

Blinken je poudaril, da ZDA ne bodo ukrepale, da bi izzvale krizo, bodo pa še naprej podpirale regionalne zaveznike in izvajale standardni zračni in pomorski tranzit skozi Tajvansko ožino. “Leteli, pluli in delovali bomo povsod, kjer to dopušča mednarodno pravo,” je dejal. Ameriški uradnik, ki je želel ostati anonimen, je dejal, da se kitajski uradniki ta teden niso odzvali na klice visokih uradnikov Pentagona, vendar je ta poteza veljala za Kitajsko, ki je pokazala nezadovoljstvo zaradi potovanja Pelosijeve, namesto da bi prekinila kanal med visokimi obrambnimi uradniki, vključno z Ameriškim obrambnim ministrom Lloydom Austinom.

Kitajski zunanji minister Wang Yi je na medijskem brifingu po srečanjih ASEAN povedal: “Slišal sem, da je imel ameriški državni sekretar Blinken svojo tiskovno konferenco in razširil nekaj dezinformacij ter ni govoril po resnici.” “ZDA želimo izdati opozorilo: ne ravnajte nepremišljeno, ne ustvarjajte večje krize,” je dejal Wang. Jing Quan, višji uradnik kitajskega veleposlaništva v Washingtonu, je to ponovil in na brifingu povedal: “Edini izhod iz te krize je, da mora ameriška stran nemudoma sprejeti ukrepe za popravo svojih napak in odpravo resnega vpliva obiska Pelosijeve.” Dejal je, da bi se moral Washington “izogibati potiskanju kitajsko-ameriških odnosov na nevarno pot konfliktov in konfrontacij”.

Foto: epa

Diplomatska fronta
Tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby je dejal, da je poteza Kitajske, da prekine nekatere komunikacijske kanale, v bistvu neodgovorna. “ZDA tu nimajo ničesar, kar bi morale popraviti. Kitajci lahko veliko pripomorejo k zmanjšanju napetosti preprosto tako, da ustavijo te provokativne vojaške vaje in končajo retoriko,” je dejal Kirby novinarjem. Kitajska ni omenila prekinitve vojaških pogovorov na najvišjih ravneh, na primer z ameriškim obrambnim ministrom Lloydom Austinom in predsednikom združenega načelnika štaba generalom Markom Milleyjem. Čeprav so bili ti pogovori redki, so uradniki rekli, da so pomembni v primeru izrednih razmer ali nesreč. Kirby je dejal, da ni nenavadno, da Kitajska prekine vojaške pogovore v času napetosti, a da “niso bili prekinjeni vsi kanali” med vojaškima voditeljema obeh držav. Pentagon je dejal, da je Kitajska pretiravala in da je Washington še vedno odprt za vzpostavitev mehanizmov za krizno komuniciranje.

“Del te pretirane reakcije je bilo strogo omejevanje njenih obrambnih obveznosti, ko bi katera koli odgovorna država priznala, da jih zdaj najbolj potrebujemo,” je dejal vršilec dolžnosti tiskovnega predstavnika Pentagona Todd Breasseale. Peking je ločeno napovedal, da bo uvedel sankcije proti Pelosijevi osebno in njeni ožji družini kot odgovor na njena “zlobna” in “provokativna” dejanja.  Na tiskovni konferenci na Japonskem po srečanju z japonskim premierjem Fumiom Kishido je Pelosijeva dejala, da njeno potovanje v Azijo “ne spreminja statusa quo v Tajvanu ali regiji”.  Tajvansko obrambno ministrstvo je v petek sporočilo, da je otoška vojska poslala letala in ladje ter namestila kopenske raketne sisteme za spremljanje ladij in letal, ki so za kratek čas prečkala srednjo črto Tajvanske ožine.

Tajvanske oblasti so sporočile, da Kitajci v sklopu vojaških vaj izvajajo simulacijo napada na glavni otok, potem ko je več kitajskih vojaških ladij in letal prečkalo srednjo črto vzdolž Tajvanske ožine. Tajvanska vojska je v odgovor na kitajske manevre angažirala letala, poslala opozorila po radiu in mobilizirala sisteme protiraketne obrambe. Tajvanskega uradnika, zadolženega za projekte proizvodnje raket, so medtem našli mrtvega v hotelski sobi.

Sara Kovač