Diplomatski viri opozarjajo: Bruselj je leglo ruskih in kitajskih vohunov

Foto: epa

V Bruslju, ki velja za neuradno prestolnico Evropske unije, po navedbah evropskih uradnikov mrgoli ruskih in kitajskih vohunov, poroča nemški časnik Die Welt. Diplomatom so celo svetovali, naj se izogibajo določenih restavracij v evropski četrti.

Evropska diplomatska služba (EEAS) je opozorila, da v Bruslju deluje na stotine ruskih in kitajskih obveščevalcev. Po ocenah službe je v evropski metropoli “okoli 250 kitajskih in 200 ruskih vohunov”, na spletni strani poroča časnik, ki se sklicuje na diplomate EU.

Diplomatom in vojaškim predstavnikom so zato svetovali, naj se izogibajo določenih lokalov v evropski četrti, vključno s priljubljeno “steakhouse” restavracijo in kavarno v bližini sedeža Evropske komisije.

Bruselj je leglo vohunov
Kitajski in ruski obveščevalci so po podatkih EEAS nameščeni pretežno na veleposlaništvih in gospodarskih predstavništvih svojih držav, je še izvedel časnik. Vohunska dejavnost tujih držav v Bruslju ni nobena skrivnost upoštevajoč pomembnost, ki jo ima mesto kot neuradna prestolnica EU, kjer so osrednje evropske institucije, pa tudi sedež zveze Nato.

Evropski parlament v Bruslju (foto: iStock)

Časnik pri tem spomni na škandal, ki je izbruhnil leta 2003, ko so v poslopju Justis Lipsius, kjer potekajo zasedanja Evropskega sveta, ki ga sestavljajo voditelji držav članic EU, odkrili prisluškovalne naprave. Te so bile nameščene v prostorih, ki jih uporabljajo britanski, francoski, nemški in španski diplomati. Čeprav storilcev nikdar niso odkrili, je sum padel na Izrael in ZDA.

Ob ruskih in kitajskih agentih naj bi bili v Bruslju sicer aktivni tudi ameriški in maroški agenti, o pisanju Die Welta poroča STA.

C. Š.

 • ZatonMesecnikov

  #Diplomatski viri opozarjajo: Bruselj je leglo ruskih in kitajskih vohunov#

  Težava je, če bi naprimer slovenski levičar vohunil za Ruse in Kitajce, v tem sploh ne bi videl ničesar slabega, ampak kot “napredno” dejanje. V boju proti skupnemu sovražniku.

  Zato venomer ponavljam, da je duh Protiimperialistične Fronte še kako živ v Sloveniji….Težava je, ker ga vladajoča oligarhija neguje že 70 let…

 • xtc

  Težava Evrope je,da nikoli ni znala sama urediti svojih stvari.

 • šmentanamuha

  oh, tegale pa se mi res ne da komentirati.

 • sodnikisozločinci

  No, samo da ni v Bruslju nemških, francoskih, britanskih in španskih vohunov, to bi bilo pa res grozno.

 • sodnikisozločinci

  Zanima me, kaj res pomembnega lahko izvejo od totalnih bebcev, kot so poslanci EU parlamenta, kateri se spoznajo kvečjemu na hojo po žerjavici, igranje na orglice in krivljenje kumar.

 • Ivan Friderik Novak

  Članek na visoki ravni. . . .