fbpx

Diplomatski viri opozarjajo: Bruselj je leglo ruskih in kitajskih vohunov

Foto: epa

V Bruslju, ki velja za neuradno prestolnico Evropske unije, po navedbah evropskih uradnikov mrgoli ruskih in kitajskih vohunov, poroča nemški časnik Die Welt. Diplomatom so celo svetovali, naj se izogibajo določenih restavracij v evropski četrti.

Evropska diplomatska služba (EEAS) je opozorila, da v Bruslju deluje na stotine ruskih in kitajskih obveščevalcev. Po ocenah službe je v evropski metropoli “okoli 250 kitajskih in 200 ruskih vohunov”, na spletni strani poroča časnik, ki se sklicuje na diplomate EU.

Diplomatom in vojaškim predstavnikom so zato svetovali, naj se izogibajo določenih lokalov v evropski četrti, vključno s priljubljeno “steakhouse” restavracijo in kavarno v bližini sedeža Evropske komisije.

Bruselj je leglo vohunov
Kitajski in ruski obveščevalci so po podatkih EEAS nameščeni pretežno na veleposlaništvih in gospodarskih predstavništvih svojih držav, je še izvedel časnik. Vohunska dejavnost tujih držav v Bruslju ni nobena skrivnost upoštevajoč pomembnost, ki jo ima mesto kot neuradna prestolnica EU, kjer so osrednje evropske institucije, pa tudi sedež zveze Nato.

Evropski parlament v Bruslju (foto: iStock)

Časnik pri tem spomni na škandal, ki je izbruhnil leta 2003, ko so v poslopju Justis Lipsius, kjer potekajo zasedanja Evropskega sveta, ki ga sestavljajo voditelji držav članic EU, odkrili prisluškovalne naprave. Te so bile nameščene v prostorih, ki jih uporabljajo britanski, francoski, nemški in španski diplomati. Čeprav storilcev nikdar niso odkrili, je sum padel na Izrael in ZDA.

Ob ruskih in kitajskih agentih naj bi bili v Bruslju sicer aktivni tudi ameriški in maroški agenti, o pisanju Die Welta poroča STA.

C. Š.