fbpx

Diplomatsko-trgovinska vojna se zaostruje: Kitajske oblasti so okupirale in zaprle ameriški konzulat

Kitajske oblasti so zasedle ameriški konzulat v Chengduju. (Foto: epa)

Kitajske oblasti so danes izvedle okupacijo ameriškega konzulata v kraju Chengdu. Dejanje kitajskih oblasti je posledica zaostritve odnosov med velesilama. Njegovo zaprtje so oblasti v Pekingu sicer ukazale že pred nekaj dnevi. S tem dejanjem so kitajske oblasti sicer odgovorile na zaprtje konzulata PRL v mestu Houston v ZDA. 

Televizija CCTV je na Kitajskem predvajala posnetke, kako so na današnji dan na poslopju ameriškega konzulata najprej spustili ameriško zastavo. Uradne oblasti v Pekingu pa so pozneje potrdile, da je že omenjena ustanova uradno zaprta od 10 ure dalje po lokalnem času. Predstavniki kitajskih oblasti pa so zatem vstopili v zgradbo in prevzeli nadzor nad njo. Novico je za  javnost sicer sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zunanje zadeve, poroča STA.

Odnosi med Kitajsko in ZDA so se v obdobju zadnjih tednov močno poslabšali. Trump je najprej izdal ukaz o zaprtju kitajskega diplomatskega predstavništva v že omenjenem Houstonu, kitajske oblasti pa so ravnale enako v Chengduju, ki je strateško pomemben zaradi Tibeta v njegovi bližini. Obe diplomatski predstavništvi sta bili sicer zaprti 72 ur po izdanem ukazu.

Kitajske oblasti so zasedle ameriški konzulat v Chengduju. (Foto: epa)

Ameriški predsednik Donald Trump je nedavno sporočil, da ZDA ukinjajo posebni preferenčni status, ki ga je do nedavnega užival Hongkong. Poseben status Hongkonga je Trump preklical s predsedniškim izvršnim ukazom kot odgovor na sprejetje zakona o nacionalni varnosti v Pekingu. “Danes sem tudi podpisal izvršni ukaz, s katerim sem ukinil trgovinske ugodnosti za Hongkong. Hongkong bo odslej imel enak status, kot celinska Kitajska, brez posebnih privilegijev ali posebne gospodarske obravnave, tja pa ne bomo izvažali občutljivih tehnologij. Poleg tega, kot najbrž veste, bomo uvedli visoke carine,” je javnosti sporočil ameriški predsednik.

Domen Mezeg