Direktor Siemensa: Leta 2030 bomo še vedno odvisni od fosilnih goriv

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Obljube nemške vlade, da bo zeleni prehod prinesel nižje cene električne energije, se niso uresničile. Da bodo cene ostale visoke in se celo še zvišale, je prepričan Roland Busch, direktor Siemensa, ki dodatno pravi, da bodo težave, povezane z zelenimi tehnologijami, povzročile, da bo Nemčija ob prelomu desetletja še vedno odvisna od fosilnih goriv. Vladajoča “semaforska koalicija” kljub temu nasprotuje jedrski energiji. 

“Pričakujem dvig cen elektrike. Izhajamo iz energetskega sistema z nizkimi začetnimi investicijami, a dragimi obratovalnimi stroški. Trenutno to spreminjamo v sistem, kjer je delovanje zelo poceni, začetni vložek pa zelo visok,” trdi Busch.

Busch dodatno pojasnjuje, da vetrne turbine in drugi sistemi delujejo praktično brezplačno, ko so enkrat zgrajeni, a so ravno ti začetni stroški izredno visoki, hkrati pa bodo v prihodnje potrebne še dodatne investicije z namenom izboljšanja hranjenja in prenosa električne energije. “Zaradi vsega tega je zelo drago. Smo in bomo ostali država uvoznica električne energije,” pove Busch. Meni sicer, da lahko manko proizvodnje električne energije nadomestijo, a le z zadostno mero inovativnosti.

Na vprašanje novinarja nemškega Bild.de, ali bo semaforska koalicija, ki trenutno vlada Nemčiji, uresničila svojo obljubo o podvojitvi produkcije električne energije do leta 2030, jasno odgovarja, da se to ne bo zgodilo. “Leta 2030 bomo še naprej odvisni od fosilnih goriv. Pa čeprav bodo samo plinske elektrarne morale biti vklopljene v času, ko bodo potrebe po elektriki najvišje,” pojasnjuje.

Na vprašanje novinarja, zakaj je temu tako, odgovarja: “Vse težje je doseči cilje širitve obnovljivih virov energije.” Busch dodatno pojasnjuje, da je po njegovem mnenju potrebno izboljšati hitrost pridobivanj ustreznih dovoljenj za gradnjo vetrnih in sončnih elektrarn. “Smo na razpotju: če zdaj bistveno ne povečamo hitrosti, bo težko,” pravi

Jedrske elektrarne bi rešile težave
Nemške težave z energijo bi bile veliko lažje rešljive, če se država, ki sicer predstavlja gospodarski motor EU, ne bi hkrati odpovedala fosilnim gorivom in jedrski energiji. Konservativci iz vrst CDU zato napovedujejo, da bodo v primeru zmage na naslednjih volitvah obudili jedrske elektrarne. Te imajo podporo tudi v AfD in pri Liberalcih, ki so trenutno v koaliciji s Socialdemokrati in Zelenimi. Glede na zadnje meritve javnega mnenja ni nemogoče, da jedrska energija v Nemčiji še ni rekla zadnje besede.

Ž. K.