fbpx

Divji levičarski skrajneži na protestih v Neaplju poškodovali 34 ljudi, med njimi 28 policistov

Foto: epa

Skrajni levičarski protestniki so na sobotnih protestih proti nastopu vodje italijanske protipriseljenske stranke Severna liga Matteu Salviniju v Neaplju povzročili nasilje, v katerem je bilo poškodovanih 34 ljudi, med njimi 28 policistov. Protestniki so zažigali avtomobile in smetnjake ter metali molotovke, šest ljudi je policija tudi aretirala.

Skupina zamaskiranih izgrednikov, ki so se ločili od glavnine mirnih protestnikov, so v policiste metali različne predmete, kar je povzročilo paniko med ljudmi na ulici. Policija pa je uporabila solzivec in vodne topove.

Vodja Severne lige je obsodil izgrede in zanje okrivil levo usmerjenega župana mesta Luigija de Magistrisa, ki je Salvinija označil za fašističnega ksenofoba. Poleg tega je želel uporabiti tudi svoja županska pooblastila in prepovedati nastop desničarskega politika, vendar tamkajšnji prefekt, ki deluje v imenu notranjega ministrstva, tega ni dopustil.

“De Magistris bi moral odstopiti, namesto, da me označuje na nacifašista,” je danes dejal Salvini. “V Neaplju nismo videli še nič takšnega, najhuje pri tem pa je, da to podpira župan,” je še povedal o protestih. Napovedal je, da bo zaradi klevetanja vložil tožbo zoper de Magistrisa.

Politiki in ustavni pravniki stopili v bran svobodi govora
De Magistris je bil sicer deležen tudi kritik medijev in ustavnih strokovnjakov, češ da desničarskemu politiku ne bi smel odrekati pravice do svobode izražanja. Tudi italijanski notranji minister Marco Minniti je danes stopil v bran pravici Salvinija do svobode govora. “Nekaj zelo pomembnega se je zgodilo včeraj, o čemer moramo razmisliti. V demokraciji je temeljnega pomena, da imajo vsi pravico do govora, še posebej tisti, katerih stališča se najbolj razlikujejo od naših,” je dejal.

Divjanje skrajnih levičarjev (Foto: epa)

Člani protirasističnih združenj so se v Neaplju, kjer je želel Salvini v soboto predstaviti volilni program svoje stranke, na protestih zbrali že v petek. Stranka, znana tudi po protievropskih stališčih, je uspešna predvsem na severu Italije, zdaj pa so želeli pridobiti podporo še na jugu. Njihova podpora raste sočasno z migrantsko krizo.

M. P., STA