Dobil 130 evrov kazni, ker je med hojo pil pivo

Foto: Pixabay

Več kot 130 evrov oziroma 1000 kun je znašala kazen, ki jo je Hrvat Boris Božić prejel zaradi tega, ker je v Osijeku hodil po ulici in pil pivo. Absurdno kazen so krajani Osijeka nalepili po celem mestu in z oranžnim markerjem opozorili na nenavadno ”kaznivo dejanje”. Božić naj bi namreč kršil osiješki pravilnik o komunalnem redu. 

Na kazni, ki jo je Zagrebčan prejel, je zapisano, da je kaznovan zaradi tega, ker je ”hodil po pločniku in konzumiral alkoholno pijačo – pivo”.  Kršil naj bi namreč osiješki pravilnik o komunalnem redu, poleg kazni pa mora plačati še sodne stroške.

Božić ni edini – napisali so že več kot 220 kazni
Leta 2010 so v Osijeku spremenili pravilnik, s tem pa so prepovedali pitje alkoholnih pijač na javnih mestih. S tem je župan Kresimir Bubalo želel ustaviti vandalizem v mestu, saj je moral letno za popravilo škode nameniti kar dva milijona hrvaških kun. Od uveljavitve pravila dalje so izdali že več kot 220 plačilnih nalogov zaradi pitja alkohola na javnem mestu, največ v poletnih in pomladnih mesecih.

Če za to predpisano kazen veljajo enaka pravila kot za prometne kazni, bo Božiću potrebno plačati le polovico kazni, če jo plača v prvih treh dneh, če pa jo bo plačal v prvih osmih dneh, pa se bo zmanjšala za eno tretjino, poroča Večernji list.

M. G.