fbpx

Đokovič priznal, da je šel okužen med ljudi

Foto: epa

Teniški zvezdnik Novak Đoković je priznal, da se je udeležil intervjuja, potem ko je bil pozitiven na covid-19. Poleg tega je tudi narobe izpolnil potovalni obrazec – za kar pa trdi, da je prišlo do nenamerne napake. Intervjuja za L’Équipe ni hotel odpovedati, ker novinarja ni hotel pustiti na cedilu. V svoje opravičilo je dejal, da je ves čas ohranjal razdaljo in vseskozi nosil masko razen med fotografiranjem. Sicer je malo verjetno, da bo odločitev o Đokovićevem vizumu sprejeta danes. Njegova odvetniška ekipa je vložila dodatne pravne vloge, ki se nanašajo na morebitno preklic njegovega vizuma – “To bo seveda vplivalo na časovni okvir za odločitev,” je dejal tiskovni predstavnik ministra za priseljevanje.

Tenisač Novak Đoković je svojo odločitev, da se udeleži intervjuja za časopis, potem ko je bil test na covid-19 pozitiven, označil za “napako pri presoji”, napačne podatke v potovalni listini pa je označil za  “administrativno napako”. Lažne podatke, ki jih je igralec posredoval ob vstopu v Avstralijo, je dal njegov agent, ki naj bi narobe izpolnil obrazec. V dokumentih je zatrdil, da v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Avstralijo ni obiskal nobene države, kar se je izkazalo za neresnično. “Moj agent se iskreno opravičuje za administrativno napako pri odkljukavanju napačnega polja o mojem prejšnjem potovanju pred prihodom v Avstralijo,” je zapisal in opisal napako kot človeško napako, ki vsekakor ni bila namerna.

“Živimo v težkih časih v globalni pandemiji in včasih se lahko zgodijo te napake,” je nadaljeval Đoković. Dodal je, da je njegova ekipa manjkajoče podatke že posredovala oblastem, da bi to zadevo razjasnili. Đoković je pri pojasnilu ciljal na svoja potovanja pred svojim odmevnim prihodom v Melbourne prejšnjo sredo. V izjavi, ki jo je izpolnil igralčev agent, je bilo navedeno, da ni potoval v 14 dneh pred prihodom, pozneje pa se je izkazalo, da se je udeležil dogodkov v Srbiji in treniral v Španiji konec decembra, preden je prišel v Avstralijo prek tranzita čez Dubaj. Tenisač naj bi se s covidom okužil na košarkarski tekmi, na kateri je bil 14. decembra. “Čeprav nisem imel simptomov, sem 16. decembra opravil hitri antigenski test, ki je bil negativen. Isti dan sem potem opravil še PCR-test. Naslednji dan sem bil na dogodku v Beogradu, kjer sem otrokom podelil nagrade. Pred tem sem opravil hitri antigenski test, ki je bil negativen. Nisem imel simptomov, dobro sem se počutil, rezultat PCR-testa pa sem dobil šele po tem dogodku,” je po poročanju portala rt.com v svoj bran povedal Đoković. Siol pa je podvomil, koliko drži njegova trditev, da je za izid testa PCR izvedel šele po druženju z otroki 17. decembra. V sodni izjavi naj bi namreč dejal, da je test izida PCR dobil 16. decembra okrog 20. ure zvečer.

Srbski zvezdnik je med svojo državo in Avstralijo povzročil diplomatski škandal, potem ko so ga pridržale avstralske oblasti za priseljevanje, ki so ugotovile, da zdravniška oprostitev, ki jo je prejel od Tennis Australia, ni zadostna za odobritev vstopa, in so mu preklicali vizum. Samo popolnoma cepljeni neavstralski državljani ali tisti, ki so prejeli zdravniško izjemo, lahko vstopijo v državo skladno s strogo pandemično politiko Canberre. Đoković, ki že dolgo nasprotuje mandatom za cepljenje proti covidu-19, se je v ponedeljek uspešno pritožil na odpoved vizuma in trenutno trenira v upanju, da bo igral na OP Avstralije, ki se bo začelo prihodnji ponedeljek. Avstralci nad njim sicer niso preveč navdušeni, na spletu se je med drugim pojavil posnetek pogovora md voditeljema televizijskih novic kanala Channel 7. “Kakor koli obrneš, Novak Đoković je lažnivec, podli idiot. Žalostno je, da ga mnogi podpirajo,” sta med drugim komentirala dejstvo, da je šel zavestno v javnost, ko je vedel, da je bil pozitiven na testu. Menda naj bi bilo podobnega mnenja mnogo Avstralcev.

Sara Bertoncelj