fbpx

Prvi hrvaški predsednik in osamosvojitelj Franjo Tuđman po 20 letih od smrti še vedno najbolj obrekovana oseba na Hrvaškem

Pokojni dolgoletni hrvaški predsednik in osamosvojitelj Franjo Tuđman. (Foto: STA)

Pokojni dolgoletni hrvaški predsednik in osamosvojitelj Franjo Tuđman. (Foto: STA)

Danes mineva 20. let od smrti dolgoletnega predsednika Hrvaške Franja Tuđmana. Umrl je v svojem 77. letu starosti. Kljub velik zaslugam za osamosvojitev Hrvaške se o njem pojavlja veliko negativnih člankov, ki črnijo njegovo vlogo v osamosvojitveni vojni za Hrvaško. Tako so se ustvarili trije miti: izdaja Vukovarja, dogovor o delitvi Bosne in Hercegovine v Karađorđevu in 200 družinah, ki bi morale vladati na Hrvaškem.

Pred 20. leti je umrl dolgoletni hrvaški predsednik in osamosvojitelj Hrvaške Franjo Tuđman. Ne glede na njegov veličastni prispevek k osamosvojitveni vojni na Hrvaškem, se je v sledečih dvajsetih letih nabralo veliko negativnih člankov o njegovi vlogi v osamosvojitveni vojni. Tako so se ustvarili negativni miti o njegovi izdaji Vukovarja, razdelitvi Bosne in Hercegovine in mit o 200 družinah, ki bi morale vladati na Hrvaškem. Zgodovinar Davor Marijan je v svojih zgodovinskih raziskavah ugotovil, da je bil najbolj obrekovana oseba v hrvaški zgodovini. S to oceno se strinja tudi Roman Domović, visokošolski profesor na Tehnični univerzi v Zagrebu, ki se ukvarja z dezinformacijami in laži v času hrvaške domovinske vojne.

Po poročanju Večernjega lista so njegovo vlogo v Vukovarju nekateri mediji na Hrvaškem velikokrat omadeževali. Žal ne obstaja nobenega dokaza, da bi Tuđman izdal prebivalce Vukovarja, da bi naj predal prebivalce Vukovarja jugoslovanski vojaški armadi. Gre za montirani tonski pogovor med Tuđmanom in Gojka Šuška z Milom Dedakovićem Jastrebom. Dokazalo se je, da za montiranim tonskim pogovorom stoji oddelek za propagandne akcije OPERA, ki je deloval pod poveljstvom KOS-a zračne in protiraketne  Jugoslovanske narodne armade leta 1991. Med drugim je v tistem času okupacije Vukovarja sodelovala množična vojska JLA in srbskih vojaških sil, kjer jih je na drugi strani pričakala hrvaška vojska, ki pa je bila maloštevilčna in ni imela tolikšnih vojaških zmogljivosti kot takratna četrta najmočnejša vojaška sila v Evropi.

Spomenik Franja Tuđmana v Zagrebu. Danes mineva 20. obletnica njegove smrti. (Foto: STA)

Spomenik Franja Tuđmana v Zagrebu. Danes mineva 20. obletnica njegove smrti. (Foto: STA)

Drugi mit je njegov dogovor z Miloševičem glede dogovora razdelitve Bosne in Hercegovine v Karađorđevu
V tem mestu naj bi se Slobodan Milošević in hrvaški voditelj dogovorila o masovnem preseljevanju Srbov in Hrvatov na območje Bosne in Hercegovine. “Žal ne obstaja noben video, audio ali pisni dokument o tem dogovoru”, je zapisal Domović.

Mesto Vukovar s svojim znamenitim vodnim stolpom. (Foto: STA)

Mesto Vukovar s svojim znamenitim vodnim stolpom. (Foto: STA)

Afera Agrokor je naplavila mit o 200 družinah, ki naj bi vladale na Hrvaškem
Zadnji mit so nekateri hrvaški mediji ustvarili ob aferi Agrokor. Govori o mitu 200 družin, ki bi privatizirale nekoč družbeno premoženje in vladale na Hrvaškem. V letu 1994 se je številka zmanjšala že na 100 družin. V letu 1997 so nekateri govorili, da je Tuđman povedal, da bo na Hrvaškem vladalo v prihodnosti 100 družin. Radimir Čačič je v letu 2000 izjavil, da gre za medijsko floskulo. Resnica je sledeča, da je izjavo podal francoski premier Eduard Daladier leta 1934 na konvenciji levičarske stranke Parti Radical: “Dvesto bogatih družin vlada v francoskem gospodarstvu in politiki. To so dejstva, ki jih v demokratični državi ne bi smelo biti, kot Richelieu ne bi smel vladati v francoskem kraljestvu.”

Luka Perš