fbpx

Donald Trump: Islamski državi so šteti dnevi

Foto: EPA

Politični analitiki so Donaldu Trumpu od samega začetka kampanje očitali, da ne ve prav veliko o mednarodnih odnosih, ne samo to – očitali so mu tudi, da se za republikansko predsedniško nominacijo poteguje brez jasnega zunanje političnega načrta. Zdaj, ko je končno predstavil svoj “mednarodni” načrt, je nekaj jasno – Islamski državi so šteti dnevi.

V svojem ključnem govoru o zunanji politiki je Donald Trump svojim bodočim volivcem obljubil, da bo uničil samooklicano Islamsko državo. V svojem tipičnem slogu je dejal tudi, da bo izboljšal stanje v ameriški vojski, da bo ta postala tako dobra, da ne bo nihče niti pomislili, da bi še kdaj napadel ZDA.

“Vojaška dominanca Združenih držav mora biti samoumevna prav vsakemu,” je povedal v govoru, ki je sledil zmagi v petih zveznih državah, ki so ga pripeljale še bližje nominaciji. V govoru je poudaril, da so Združene države v boju z radikalnim islamom in da bo v primeru, če postane predsednik, zaščitil kristjane na Bližnjem vzhodu, poroča Express.

Zmedena zunanja politika Baracka Obame
Dotaknil se je tudi zunanje politike trenutnega predsednika Baracka Obame, ki jo je označil kot zmedeno in takšno, da kaže na šibkost ZDA, ter ga obtožil tudi, da je pripomogel k političnemu vzponu Muslimanske bratovščine v Egiptu. Trumpova politična agenda za zaveznike ZDA seveda ne bo zastonj. Svojim volivcem je obljubil, da bodo morali prvi k skupni obrambi prispevati primeren finančni delež.

Ž. K.