fbpx

Donald Trump lahko uniči teroristično skupino Islamska država

Foto: epa

Ameriški kongres je novoizvoljenemu predsedniku ZDA zapustil neomejena vojna pooblastila, s katerimi lahko uniči skrajno skupino Islamska država.  

Po napadu 11. septembra leta 2001 je bil sprejet dokument, znan kot ‘2001 Dovoljenje za uporabo vojaške sile’, da bi George W. Bush in kasneje predsednik Obama lahko odobrila vojaško akcijo proti teroristom, ki so odgovorni za uničujoče napade.

Odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama je dodatno potenciral nevarnost tako, da je Američanom in svetovni javnosti prikrival pravo vlogo ZDA v Siriji. Za končanje vojne v Siriji je potrebno iskreno priznanje ZDA glede njene aktualne in v glavnem skrivne vloge v sirskem konfliktu, ki traja že od leta 2011. Morale bi priznati tudi to, kdo financira, oborožuje, uri in spodbuja nasprotne strani. Obama je sicer sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu postavil mejo glede uporabe kemičnega orožja, vendar se je umaknil, ko je sirski predsednik to mejo domnevno prestopil.

Tako razkritje bi pripomoglo k temu, da bi številne države prenehale s svojim nepremišljenim ravnanjem.

Ista zakonodaja je bila uporabljena za utemeljitev vojaške vpletenosti v državah po vsem svetu, vključno z Jemnom, Libijo in Afganistanom.

Trumpu lahko uspe premagati ISIS
Ker je januar že pred vrati, je s tem tudi vse večja možnost, da bi bila skrajna skupina Islamska država premagana. Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da ga ne bi motilo, če bi moral začeti vojno proti IS. Glede na to, da ima večino v obeh delih kongresa, ga ne skrbi, da bi mu to pravico omejili.

Trumpov novi obrambni sekretar James Mattis pa je predlagal, da bi preverili predsednikove vojaške moči. Glede uporabe vojske obstaja nekaj omejitev, saj kongres ni posodobil nekaterih členov, ki to urejajo. V drugem Obamovem mandatu so se pojavljala vprašanja, če mora predsednik res imeti toliko oblasti, da lahko napove vojno, takrat se je ta moč predsedniku zmanjšala. To bodo v Trumpovem mandatu gotovo spremenili in svetovni javnosti sporočili, da so se ZDA zmožne soočiti z IS.

I. K.