fbpx

Donald Trump na mesto novega vrhovnega sodnika ZDA predlagal Neila Gorsucha

Foto: epa

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj imenoval zveznega sodnika Neila Gorsucha na položaj vrhovnega sodnika ZDA, ki bo v primeru podpore senata nadomestil svojega predhodnika Antonina Scalio, ki je februarja lani umrl nenadne smrti. 

Po besedah Trumpa 49-letni sodnik Gorsuch velja za izjemno inteligentnega človeka, ki ima pravo izobrazbo, ki ji ni para. Prav tako pa se drži zaveze glede interpretiranja ustave glede na njeno besedilo. Prepričan je tudi, da bo ta po potrditvi senata postal izjemen vrhovni sodnik.

Predlagani kandidat ima bogat nabor izkušenj
Breitbart poroča, da si je Gorsuch izkušnje nabiral na pravosodnem ministrstvu ZDA, George W. Bush pa ga je po dveh letih dela v administraciji leta 2006 imenoval na položaj prizivnega sodnika v Denverju. Trenutno opravlja delo zveznega sodnika, ki pokriva območje Wyominga, Kansasa, Oklahome, Utaha, Nove Mehike in Kolorada.

Foto: epa

Foto: epa

Predlaganega vrhovnega sodnika imajo v ZDA  za enega izmed najbolj intelektualnih pravnikov na zvezni ravni, ki se je šolal na Univerzi Kolumbija in na Harvardu, doktoriral pa je na Univerzi v Oxfordu leta 2004. Če bo njegovo imenovanje potrdil senat, bo Gorsuch postal prvi vrhovni sodnik ZDA z doktorskim nazivom.

Za imenovanje potrebnih 60 glasov
V 100-članskem senatu imajo republikanci po navedbah STA dva glasova večine, za potrditev Gorsucha pa je potrebnih vsaj 60 glasov. Trump je poudaril, da je proces izbire potekal z največjo preglednostjo do zdaj, in dodal, da gre za najbolj pomemben proces izbire vrhovnega sodnika v zgodovini ZDA. “Želel sem, da svoje mnenje podajo tudi Američani,” je dejal Trump.

N. Ž.