fbpx

Donald Trump navdušen nad uspešnostjo azijske turneje: Zavezali so se za uničenje severnokorejskega režima

Ameriški predsednik Donald Trump (Foto: epa)

Ameriški predsednik Donald Trump je 12-dnevno turnejo po Aziji označil za velik uspeh, saj se je po njegovem spet pokazalo, da so ZDA znova postale globalni vodja sveta. Dogovor ZDA s Kitajsko in drugimi državami predvideva najvišji možni pritisk na Severno Korejo, da bi režim pripravili do kolapsa.

Pri tem je kot velik uspeh označil poenotenje celotnega sveta proti severnokorejskemu jedrskemu programu. Tlakoval je pot za “svobodno in odprto indopacifiško regijo” in dosegel dogovor o svobodnih in enakopravnih trgovinskih odnosih z državami, ki so v tako imenovanem pacifiškem obroču.

Države so se zavezale za uničenje severnokorejskega režima
“Dnevi, ko je bila Združenim državam odvzeta prednost, so mimo,”
je Trump izjavil po turneji na novinarski konferenci in poudaril, da je imel plodne pogovore s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom in da sta državi sprejeli dogovor glede odnosov s Severno Korejo, s katerim bodo prisilili Pjongjang k ustavitvi jedrskega raketnega programa. Kot zanimivost, Trump med turnejo ni ponavljal vojaških namenov proti severnokorejskemu režimu, temveč je poudaril, da “so odprte vse možnosti”.

Dogovor ZDA s Kitajsko in drugimi državami predvideva najvišji možni pritisk na Severno Korejo, da bi pripravili režim do kolapsa. Vprašanje je, ali se bo Peking dogovora tudi držal.

C. Š.