fbpx

Donald Trump nazaj v Beli hiši! “Ne pustite virusu, da bi vam vladal!”

Donald Trump (Foto: EPA)

Kakor je bilo napovedano, je ameriški predsednik Donald Trump v ponedeljek, 5. oktobra 2020 ob večernih urah zapustil bolnišnico, kjer je bil zaradi okužbe z wuhanskim koronavirusom in se vrnil nazaj v Belo hišo. Američanom je sporočil, da ne smejo pustiti, da bi jim virus vladal. Trumpov protikandidat Joe Biden je, kar nas ne sme presenečati, na čelu tistih, ki obtožujejo Donalda Trumpa, da koronavirusa ne jemlje dovolj resno. 77-letni Biden je v ponedeljek zvečer dejal, da je Trump “odgovoren za lastno okužbo s covidom-19 zaradi svojega mačističnega odnosa do nošenja maske”.

Ameriški predsednik Donald Trump se vrača v Belo hišo, ki jo je virus, odkar se je šel zdravit v vojaško bolnišnico Walter Reed, precej opustošil. V rezidenci je bolna prva dama; zgoraj v gospodinjstvu sta bila dva člana osebja pozitivna. V zahodnem krilu je imela pozitiven test tiskovna sekretarka Kayleigh McEnany.

Trumpov telesni čuvaj Nick Luna, eden redkih uslužbencev, ki se giblje med vzhodnim in zahodnim krilom, je prav tako pozitiven; njegov generalni državni tožilec Bill Barr (70) je v samoizolaciji, ker se je udeležil tveganega dogodka, objave Amy Coney Barret kot kandidatke za mesto na vrhovnem sodišču.

Chris Christie, ki je prav tako bil tam in pripravljal Trumpa na njegovo debato, je zdaj v bolnišnici, ker je prav tako bil pozitiven. Enako tudi trije republikanski senatorji, dva klerika – katoliški duhovnik in evangeličanski pastor – in njegova nekdanja pomočnica Kellyanne Conway, ki so zboleli po istem dogodku.

A Trump je bil po poročanju Breitbarta ob prihodu domov jasen: “Ne pustite, da bi vam [koronavirus] vladal. Ne pustite, da bi prevzel vaša življenja, tega ne smete dopustiti.” Ob tem je ameriški predsednik poudaril, da imajo Američani “najboljšo državo na svetu.”

Kritike najbolj moti odnos

Kritiki, poleg Joeja Bidna je eden največjih nekdanji demokratski predsedniški kandidat, Bernie Sanders, se najbolj osredotočajo na Trumpov odnos, ker verjamejo, da ljudem daje vtis, da “covid-19 ni nič takega”. To se jim ob toliko smrtih in izgubljenih službah zdi neodgovorno in moralno sporno. To so tisti kritiki, ki so Trumpov poziv za prepoved letov s Kitajske, da bi zajezili širitev covid-19 označevali za ksenfobijo.

Aleš Ernecl