[Video] Donald Trump ob dnevu neodvisnosti slavnostno napovedal posaditev ameriške zastave na Marsu

Foto: epa

Američani so v četrtek proslavili 243. rojstni dan svoje države na tradicionalen način, med drugim z ognjemeti. Predsednik ZDA Donald Trump pa je med svečano prireditvijo “Pozdrav Ameriki”, ki je bila tokrat na travniku National Mall pred spomenikom Abrahamu Lincolnu v Washingtonu, nagovoril Američane. Letošnja svečana prireditev je bila popestrena s tanki, letali in dobrim državniškim govorom.

Američani dan neodvisnosti v spomin na 4. julij 1776, ko je kongres razglasil neodvisnost od britanskega imperija, praznujejo predvsem z družinskimi pikniki, ognjemeti, koncerti in paradami. Donaldu Trumpu je bila leta 2017 v Parizu zelo všeč vojaška parada ob nacionalnem prazniku in se od takrat trudi, da bi nekaj podobnega imeli tudi v Washingtonu. Letos se je osebno vključil v proslavo dneva neodvisnosti in je rezerviral prostor pri Lincolnovem spomeniku za svoje podpornike, donatorje in vojake. Naročil je, da pripeljejo nekaj tankov in oklepnikov, ki so služili le kot ozadje proslavi, med katero so prestolnico preletavala vojaška letala. Nekoliko pa je proslavo motil le dež in vzkliki anarho-levičarskih protestnikov.

Donald Trump je bil tako prvi predsednik po Harryju Trumanu leta 1951, ki je vodil proslavo dneva neodvisnosti na National Mallu. Trump je v govoru dejal, da je Amerika leta 1776 z listom papirja s 56 podpisi začela največjo politično popotovanje v človeški zgodovini. Takrat je kontinentalni kongres sprejel Deklaracijo o neodvisnosti. Med govorom je hvalil vojsko in vojake, napovedoval posaditev ameriške zastave na Marsu, Američane pozival, naj ostanejo zvesti domovini in jim povedal, da zanje ni nič nemogoče.

https://twitter.com/mgajver/status/1146994704682274816

Tam so bili tudi protestniki, vendar se nanje nihče ni oziral
Amerika je politično razdeljena, vendar je zborovanje Trumpovih podpornikov in protestnikov minilo skoraj povsem mirno in celo lahkoživo. Z balonom dojenčka Trumpa so se na primer fotografirali celo Trumpovi podporniki in z nasmehom kupovali mini balone za spomin. Do malce prerivanja je prišlo pred Belo hišo, kjer so levičarski protestniki sežigali ameriške zastave. Tajna služba je aretirala dve osebi. Sežiganje zastave ni prepovedano, vendar pa je prepovedano početi tako blizu Bele hiše in to brez dovoljenja. Eno osebo so aretirali zaradi napada na policista, drugo pa zaradi upiranja aretaciji.

Tako so praznovali ponosni Američani. (Foto: epa)

Američani se na cirkus v Washingtonu niso ozirali, razen tistih, ki so bili tam. Pred Trumpovim slavjem je potekala tradicionalna parada (brez tankov) in koncert pri kongresni palači. Med drugim je igral nacionalni simfonični orkester, nastopili pa so še Vanesa Williams, Carole King in Lee Brice.

Praznovanje po ameriško
V New Yorku je veletrgovina Macy’s spet plačala za velik ognjemet, tokrat z bark pri Brooklynskem mostu in tudi s samega mostu. Prebivalci zahodnega dela Manhattna pa so lahko gledali konkurenčni ognjemet mesta Jersey City čez reko Hudson. Med drugim je zapela Jennifer Hudson, koncerti in sprevodi so bili tudi v Bostonu, v Philadelphii je potekala tradicionalna parada v spomin na potrditev Deklaracije o neodvisnosti, skupaj s protesti zaradi klavrnega odnosa vlade do migrantov.

Podpredsednik ZDA Mike Pence je vodil prisego 40 novih državljanov v Washingtonu, podobne prisege so potekale drugod po ZDA, ki so bile odete v rdeče-belo-modro barvo, iz restavracij pa je donela patriotska glasba. Tako kot si 4. julija ni moč predstavljati brez ognjemetov, si ga več ni mogoče prestavljati niti brez hot-dogov. V New Yorku na Coney Islandu je potekalo tradicionalno neuradno svetovno prvenstvo v goltanju vročih hrenovk in žemljic, ponovno pa je slavil veliki šampion in rekorder Joey Chestnut, ki je tokrat v desetih minutah spravil vase 71 hot-dogov. Njegov lanskoletni rekord znaša 74 kosov. Med ženskami je z 31 hot-dogi slavila Miki Sudo, zmagovalca pa sta dobila vsak po 10 tisoč dolarjev nagrade.

Podobnih tekmovanj je v ZDA vse več in omembe vredno je morda tudi tekmovanje v hrustanju pite key lime, kje drugje kot v Key Westu na Floridi, po katerem je sladka poslastica dobila ime. Zmagal je domačin David Johnson, ki je pomazal pito obsega 23 centimetrov v 58,2 sekunde. Trik je v tem, da se ne sme uporabljati rok in tekmovanje je podobno črno belim filmom Charlieja Chaplina.

Demokracija

 • RATATA

  Ja, saj če bi napisali, da jo bo zasadil bi tudi pouprečno stokal.
  Naj ti pojasnim, da bo Tramp štil zastave zadigal v Mars.

 • Observer

  Hahaha, kako perejo ljudi s temi pravljicami o Marsu. Show must go on. Mars je v resnici čisto na severu kanade, na otoku Devon, kamor človeška noga, razen nasinih izbrancev, ne stopi.

  https://www.google.com/search?tbm=isch&q=north%20kanada%20mars%20pictures

  Pristanek na luni je bil prevara, sedaj bodo spet izbrali novega režiserja za novo prevaro… Kubricka so potem ubili, ker je začel preveč prek svojih filmov razkrivati očitno, da je on režiral pristanek na luni.

  https://www.disclose.tv/stanley-kubrick-said-pedophiles-run-the-world-claims-nicole-kidman-314706

  • stajerc5

   …pa Zemlja je plosca! Pazi, da ne pades cez rob!!!

   • Observer

    Tvoji možgani so pokvarjena plošča. Gor ti narolajo program, potem se pa konstantno vrti v prazno. Na očeh imaš pa plašnice kot konj in niti ne upaš linkov pogledat.

   • Observer

    Bi ti ljudje, ki nekaj skrivajo, in sicer med drugim lastno pedofilijo, govorili resnico glede tega sveta? Vklopi možgane in razmisli malo.

 • Olga101

  Demokrati in Šitnik pa nos do tal! Bravo Trump! Amerika great again! Amerika first!

  • Valter BraniSlav

   Zakaj pa ne SLOVENIA FIRST???

 • xtc

  Trumpa za drugi mandat-pravilno bi bilo zapet tudi The Rose of aAabama.
  Skratka Slovenclji se lahko marikaj učimo od ZDA.

 • abc
 • Valter BraniSlav

  …”Donald Trump ob dnevu neodvisnosti slavnostno napovedal posaditev ameriške zastave na Marsu”…
  IN ZAKAJ NE SLOVENSKE ZASTAVE?
  A GA NIC NE SKRBI KAJ SI BODO O NJEM MISLILI SLOVENCI???

  • Clemen J.

   Za levake pa ne misli postavljat zastave. Postavil jo bo ko se bo slovenija znebila notranjega sovražnika št. 1 levakov in njihovih teroristov islamistov.

   • Valter BraniSlav

    Saj ne za levake.
    Zakaj ne poslje zastavo SDS?
    GA NIC NE SKRBI KAJ SI BO O NJEM MISLIL JANSA???

 • Clemen J.

  Sej če bi bil slovenec nebi pisal bedarij kot jih pišeš. Preveri kaj vse pomeni posaditi v SSKJ. Ampak ko čapac pametuje slovencem o jeziku ves kam je prisla ta država.

  • Povprečen Državljan

   posadíti -ím dov., posádil (ī í) 
   1. dati sadiko v zemljo, kjer bo rastla: posaditi češnjo; posaditi drevje na vrtu; posaditi zelje / posaditi fižol, krompir 
   // s sajenjem narediti, da je, raste kaj na vsej površini: posaditi vrt s sadjem 
   2. narediti, da kdo kam sede: posaditi koga na konja, v udoben stol; posaditi otroka na kolena, v naročje; posadil sem se na klop, za mizo / posaditi gosta na kavč, na svojo levico; posadili so nas v avtomobile in odpeljali / ekspr. na glavo je posadil klobuk dal
   // ekspr. položiti, vreči: posadil ga je na tla; poskusil ga je posaditi v sneg 
   ● ekspr. posadili te bomo na zatožno klop za svoje dejanje, ravnanje se boš moral zagovarjati; ekspr. posadili so ga za eno leto pod ključ zaprli so gaposajèn -êna -o: 
   s trto posajeni hribčki; v skalnato pobočje posajene hiše 
   ♦ gastr. posajeno jajce ocvrto jajce s celim, nezakrknjenim rumenjakom

 • Sonce

  …. leta 1775 so prvo zasedli letališča

 • Clemen J.

  Medtem ko se trump trudi postaviti Ameriško zastavo na Marsu, se levuharji na vse pretege trudijo postaviti Jugoslovansko tiransko zastavo na Triglavu, vendar je predeleč, previsoko in prezahtevno za te nesposobne opice.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!