fbpx

Donald Trump oznanil: Za transseksualne vojake v ameriški vojski ni prostora!

Foto: iStock

Ameriški predsednik hoče, da je njegova vojska močna, ne pa popoldanski krožek spolno zmedenih oseb.

Predsednik ZDA Donald Trump je objavil svoje načrte, da v ameriški vojski ne bo več prostora za transseksualne osebe, in sicer kar v seriji tvitov na svojem profilu. “Po posvetu s svojimi generali in vojaškimi strokovnjaki vas opozarjamo, da vlada Združenih držav ne bo sprejela niti dovolila transseksualnim osebam, da bi služile v kakršnem koli rodu v ameriški vojski. Naša vojska se mora osredotočati na odločno in prepričljivo zmago in ne more biti obremenjena z ogromnimi zdravstvenimi stroški in motnjami, ki bi nastale zaradi transseksualcev v vojski. Hvala,” je zapisal.

Transseksualce v vojski lanskega oktobra dovolil Obama
Seveda so levičarji nemudoma skočili v zrak in začeli opozarjati na človekove pravice. Tarah Demant iz Amnesty International je dejala: “Današnja objava krši človekove pravice vseh transspolnih Američanov.” Vendar pa je političarka, ki deluje v Beli hiši, Sarah Huckabee Sanders, nemudoma utišala govorice, češ da ima Trump dovolj posluha za vse Američane.

“Predsednik ima ogromno podpore za vse Američane in si zagotovo želi zaščititi vse Američane v vsakem trenutku. Predsednik je izrazil zaskrbljenost, ko je ta Obamova politika stopila v veljavo, prepričan pa je tudi, da je to zelo draga in moteča politika. Njegova odločitev temelji na posvetovanju, ki ga je imel s svojo ekipo za nacionalno varnost,” njene besede povzema Express. Obama je sicer odobril transseksualcem služenje v ameriški vojski oktobra 2016, le mesec dni preden je izgubil volitve za ponovno izvolitev na mesto predsednika ZDA. Po njegovi odobritvi je moral Pentagon svojim vojakom celo plačevati zdravljenje pri spremembo spola, v kolikor so izrazili to željo.

Leta 2016 je nekdanji obrambni minister Ashton Carter naročil poročilo, v katerem so razkrili, da v ameriški vojski aktivno služi 2450 transseksualnih oseb, 1510 pa kot rezerva. V skladu s tem poročilom so še izračunali, da bi zdravstveno varstvo transseksualnih vojakov stalo ameriške davkoplačevalce od dva milijona evrov pa vse do sedem milijonov evrov letno.

M. S.