fbpx

Donald Trump: Vsem muslimanom je treba prepovedati vstop v ZDA

Foto: epa

Vodilni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump svoje govore nadaljuje v svojem slogu. Tokrat je predlagal, da bi bilo treba popolnoma prepovedati vstop v ZDA vsem muslimanom z vsega sveta, dokler ne ugotovijo, kaj se dogaja po svetu.

Trumpova podpora v anketah med republikanci je začela naraščati po terorističnih napadih v Parizu in v Kaliforniji, ker je v svojih izjavah najbolj agresiven.

Med drugim je predlagal podobno označevanje za muslimane, kot so ga nosili Judje v času nacizma. Zagovarja tudi mučenje in pobijanje osumljenih teroristov in ščuva Američane nad družinske člane zakonskega para, ki sta v San Bernardinu ubila 14 ljudi.

FBI še vodi preiskavo in ne ve veliko o motivaciji morilcev, Trump pa je prepričan, da so v nasilje vpleteni tudi njuni družinski člani.

Naraščanje sovražne retorike
Vse te izjave mu pri republikanskih volivcih zagotavljajo največ podpore tako na nacionalni ravni kot tudi v Iowi, kjer bodo volivci prihodnje leto februarja na strankarskih zborovanjih najprej izbirali kandidate.

Zadnjo pobudo o prepovedi vstopa muslimanov si je Trump omislil na podlagi raziskave inštituta Pew, ki kaže, da med muslimani po svetu obstaja veliko sovraštvo do ZDA. Sovraštvo naj bi bilo tako veliko, da ga ni več mogoče razumeti. Zato je potrebno muslimanom prepovedati vstop, dokler ga ne bodo razumeli.

Ameriška pravosodna ministrica Loretta Lynch je pred dnevi opozorila na naraščanje sovražne retorike proti muslimanom v ZDA in je namignila, da bodo morda najhujše primere preganjali v skladu z zakonom. Trump meje zakona še ni prestopil.

B. O., STA