fbpx

Donald Trump z dvema zmagama še utrdil svoje vodstvo

Foto: epa

Zvezni senator iz Teksasa Ted Cruz je v soboto zmagal na strankarskih zborovanjih za izbiro predsedniškega kandidata republikancev v Kansasu in Mainu, newyorški milijarder Donald Trump pa je zmagal v Kentuckyju in Louisiani ter si s tem utrdil vodstvo v številu osvojenih delegatov za konvencijo.

Cruz je po zmagi v Kansasu svojim privržencem v Idahu povedal, da kriki in vreščanje, ki jih slišijo, prihajajo iz Washingtona, kjer elita trepeta pred njim.

Trump je z zmagoslavnim nastopom pred privrženci v West Palm Beachu čakal, dokler televizije niso razglasile še njegove zmage na strankarskih volitvah v Kentuckyju. Cruza je zbodel, da je zmagal v Mainu, ker je ta država blizu Kanade, kjer se je rodil.

Obregnil se je tudi ob Rubia in izrazil mnenje, da mora “mali Marco” predsedniško tekmo zapustiti, ker doslej še ni dosegel omembe vrednega rezultata. Rubio sicer vodi ostro negativno kampanjo proti Trumpu in ga tudi osebno zbada na soočenjih, vendar pa mu milijarder ne ostaja dolžan.

Napovedal nadaljevanje zmagovalnega pohoda
Trump je ob tem napovedal tudi zmago na Floridi. Če mu uspe – poleg zmage isti dan v Ohiu – to, potem ga na poti do nominacije lahko ustavi le še višja sila.

Trump je do zdaj nanizal 12 zmag (New Hampshire, Nevada, Južna Karolina, Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont, Virginija, Kentucky, Louisiana). Cruz je doslej zmagal v šestih državah (Iowa, Teksas, Oklahoma, Kansas, Maine, Aljaska), Rubio pa le v Minnesoti. Za osvojitev strankarske nominacije je potrebnih 1237 delegatov – in Trump jih ima sedaj najmanj 375, Cruz najmanj 291, Rubio najmanj 123 in Kasich najmanj 33.

Republikanci imajo v torek strankarska zborovanja na Havajih in strankarske volitve v Idahu, Michiganu in Mississippiju. Kocka pa bo padla 15. marca v Ohiu in Floridi, kjer Kasich in Rubio morata zmagati, sicer ostaneta brez kredibilne poti naprej.

B. O., STA