fbpx

Donald Tusk: “Alternative sporazumu s Turčijo ni”

Foto: Twitter

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je na obisku pri slovenskem premierju Miru Cerarju poudaril pomen skupnega reševanja migrantske krize in dejal, da je treba nujno okrepiti pomoč Grčiji in si prizadevati za učinkovito izvajanje schengenskega sporazuma. Cerar se je z njim strinjal in se še enkrat več pohvalil, da je v tem stilu tudi njegova ideja o okrepljenem nadzoru na makedonsko-grški meji. 

Pri predsedniku vlade Miru Cerarju danes gostuje predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Današnji pogovor je tekel seveda o migrantski krizi. Oba soovornika sta se zavzela za skupno evropsko reševanje migrantske krize, za večjo pomoč Grčiji pri varovanju zunanje evropske meje ter za ohranitev schengna in njegovo učinkovito izvajanje.

“Dokler te skupne rešitve še nimamo učinkovito izdelane in implementirane, je pomembno, da se pač zatekamo k vsem tistim rešitvam, ki vodijo v to smer,” je poudaril Cerar, in se ponovno pohvalil, da je njegova pobuda v stilu vsega tega, o čemer sta se pogovarjala s Tuskom – pomoč Grčiji, da zavaruje zunanjo schengensko mejo, in okrepitev linije na makedonsko-grški meji.

Ukrepi EU morajo biti nujno usklajeni
Tusk se je Cerarju zahvalil za uresničevanje schengna in njegovo pobudo. “Vaš angažma je neprecenljiv,” je dejal in dodal, da je bil “hkrati tog in obenem odgovoren”. Pomembno se mu zdi, da so ukrepi EU usklajeni in da EU še poveča prizadevanja za zmanjšanje humanitarnih posledic. Kot je še dodal, alternative dogovoru s Turčijo ni.

Tusk jutri v Dobovo, nato v Zagreb
Pred Slovenijo je Tusk že obiskal tudi Avstrijo, kjer je pozval k polnemu izpolnjevanju schengenskih pravil skupaj z obnovo učinkovitega nadzora na zunanji meji EU v Grčiji. Danes se bosta Tusk in Cerar sestala še na delovni večerji, jutri pa si bosta ogledala sprejemni center Dobova. Za tem sledi Tuskov obisk v Zagrebu, kjer se bo sestal s hrvaškim premierjem Tihomirjem Oreškovićem, nato pa bo pot nadaljeval še v Skopje in v Atene. Nazadnje bo v petek obiskal še Turčijo.

Če dogovora s Turčijo ne bo, bodo države ukrepale same
Namen njegovega obiska držav zahodne balkanske poti je pripraviti izredni vrh EU in Turčije 7. marca in redni spomladanski vrh Unije 10 dni kasneje. Na izrednem vrhu EU bodo najprej potekali pogovori s Turčijo, nato pa bo EU ločeno razpravljala še o schengnu. Ponedeljek naj bi bil tudi neuraden rok, do katerega naj bi bile države pripravljene čakati na rezultate sodelovanja s Tučijo. Če dogovora ne bo, bodo začele stroge ukrepe za zajezitev migrantskega toka izvajati same.

M. G., STA