fbpx

Dosedanja opozicija velika zmagovalka na volitvah v Estoniji: V predvolilni kampanji dominirali migranti in davki

Vodja Reformistov Kaja Kallas (vir: twitter)

Na parlamentarnih volitvah v Estoniji, ki so potekale v nedeljo, je zmago z 28,8 odstotka glasov odnesla opozicijska liberalna Reformna stranka, ki je za seboj pustila stranko Center premierja Jurija Ratasa. Konservativcem v evroskeptični ljudski stranki EKRE pa je uspelo več kot podvojiti število sedežev v parlamentu.

Premierjevi levosredinski stranki Center je svoj glas namenilo 23 odstotkov volivcev, medtem ko je stranka EKRE dobila 17,8 odstotka glasov ter tako več kot podvojila svoj rezultat od zadnjih volitev. Po objavi dokončnih uradnih rezultatov sta se v 101-članski parlament prebili še stranka Domovina, za katero se je odločilo 11,4 odstotka volivcev, in stranka Socialnih demokratov z 9,8 odstotka glasov. Slednji sta do sedaj skupaj s stranko Center oblikovali vladno koalicijo.

V novi sestavi imajo Reformisti 34 sedežev, Centristi 26, EKRE 19, Domovina 12 in Socialdemokrati 10. Padec podpore so tako zabeležili v vseh treh dosedanjih koalicijskih strankah. Trenutna porazdelitev glasov v estonskem parlamentu kaže, da so Centristi izgubili večino in da bi lahko jeziček na tehtnici pri oblikovanju nove vladne koalicije bile prav manjše stranke. Med slednjimi se največ omenja prav dozdajšnji koalicijski partnerici, Socialne demokrate ter stranko Domovina, saj so liberalni Reformisti že napovedali, da ne nameravajo sodelovati s konservativci iz ljudske stranke.

Kakšna bo nova vladajoča koalicija, še ni znano

Možnost oblikovanja prihodnje vladne koalicije pa bo po poročanju portala Yahoo News odvisna tudi od tega, kakšen kompromis bodo pripravljene skleniti bodoče koalicijske zaveznice, saj politični analitiki napovedujejo, da bodo največ prahu dvigovala prav vprašanja obdavčitve, državljanstva in izobraževanja, ki so dominirala že v predvolilni kampanji. Vodja Reformistov Kaja Kallas je ravno tako zavrnila sodelovanje z ljudsko stranko.

Rezultati volitev v Estoniji (vir: twitter)

Veliko neznanko predstavlja tudi velika ruska manjšina v državi, ki pomeni kar četrtino celotne estonske populacije. Manjšina še naprej zahteva dvojezično izobraževanje, ki ga je stranka Center podpirala, a ga zdajšnja zmagovalka volitev, Reformna stranka, ter stranka EKRE odločno zavračata. Veliko pozornost je v predvolilni kampanji pritegnila stranka EKRE, ki je z zavračanjem sprejema ilegalnih migrantov in z obljubo o zmanjšanju obdavčenja pridobila znatno podporo. Sicer je bila volilna udeležba 63,1-odstotna.

 

I. Š.