fbpx

Dovolj jim je in usodo jemljejo v svoje roke: Prebivalci švedskega mesta se pripravljajo na boj!

Foto: epa

Prebivalcem četrtega največjega mesta na Švedskem Uppsala je prekipelo. Skupaj z zunanjimi okrepitvami se oborožujejo in načrtujejo, da bodo v svojem mestu naredili mir, saj je to, kar počnejo zamaskirani neznanci, ko pod avtomobile nastavljajo ogenj in razbijajo po ulicah, enostavno preseglo vse meje. Odločeni so, da bodo kriminalcem preprečili kakršno koli takšno in podobno početje. 

Švedi imajo dovolj nesposobne policije. Odločili so se, da bodo usodo vzeli v svoje roke in bodo sami poskrbeli za mir in varnost v svojem mestu. Lokalni medij 24Uppsala poroča, da se vse več ljudi oborožuje prav z namenom, da enkrat za vselej v svojem mestu, predvsem v središču Uppsale, vzpostavijo mir. Omenjeni spletni portal še navaja, da se povečuje število mladih v tem mestu, ki so na heroinu in so tudi največji povzročitelji zločinov. Nekateri drugi svetovni mediji pa navajajo, da so za izgrede krivi pobesneli migranti in ne mladi Švedi. A poštenim meščanom je tega dovolj, saj so enostavno utrujeni od kaotičnih razmer v mestu, poleg tega se počutijo negotovo, pa piše Speisa ter dodaja, da so prejeli informacije, ko so načrtovani represivni ukrepi, kot sta zastraševanje in prisila, proti kriminalcem enostavno neizbežni. Zdaj je čas, da sami poskrbijo za svojo varnost, jim je povedala Švedinja, ki želi ostati anonimna.

Švedinja, ki želi ostati anonimna: “Moj fant je prišel v soboto zvečer res pozno domov. Šel je skozi predor Sivia in trg Vaksala, kjer je veliko sr**je, on pa je šel naravnost tam mimo, kjer je bila množica ljudi, ki ga je na srečo spustila naprej. Jezna sem bila nanj, ker mislim, da se je popolnoma po nepotrebnem izpostavljal nevarnosti. Lahko bi ga zabodli ali kaj podobnega, vendar mi je odvrnil, da je pomembno, da se jim ne izogibaš ter da jim ne pokažeš, da te je strah.”

Foto: epa

Nasilje nad njimi se stopnjuje iz dneva v dan
Prebivalka mesta Uppsala, ki želi ostati anonimna, je dejala, da se v njenem mestu pripravljajo skupine ljudi, ki so pripravljene, da gredo ven in okoli Travel Centra naredijo red. “To je šlo predaleč, treba je kaj ukreniti. Preverite malo med ljudmi, kaj se tukaj dogaja. Ljudje si ne upajo več iz hiš, saj jih je strah, da bodo napadeni.” Razkrila je tudi, da so v teh skupinah navadni ljudje, ki so utrujeni od kaosa, ki vlada v mestu in imajo dovolj, da se nasilje nad njimi le še stopnjuje.

Policija zaskrbljena, ker se domačini oborožujejo in pripravljajo na boj
Nad tem, da so se prebivalci tega mesta odločili, da usodo vzamejo v svoje roke, pa je zaskrbljena tamkajšnja policija. Policijski inšpektor Daniel Larsson, ki je imel v preteklosti slabe izkušnje s takšnimi skupinami, je dejal, da tega ne priporoča, saj se pogosto zgodi, da morajo samooklicane skupine, ki želijo na ulicah narediti red in mir, zaščititi. “To ni dobro, saj potem na ulicah ne moremo vzpostavljati reda. Samooklicane tovrstne skupine so nekaj, kar nas prej ovira kot pa nam pomaga.” A dejstvo je, da policija doslej ni naredila še nič konkretnega, da bi se izgredi končali – niti jih niso preprečili niti niso še nikogar aretirali, zato je razumljivo, da prebivalci jemljejo usodo v svoje roke.

Marjanca Scheicher