Dovolj zlorabljanja nedolžnih živali: Britanska vlada odločila, da v vse klavnice namesti nadzorne kamere

Foto: iStock

Britanska vlada ima dovolj videoposnetkov, ki se pojavljajo na spletu in prikazujejo nehumano ravnanje z živalmi v klavnicah. Odločili so se za ukrep, ki ga je podprlo ogromno skupin, aktivistov in organizacij. V klavnice bodo prihodnjo pomlad začeli nameščati nadzorne kamere, posnetke njihovega ravnanja živali pa bodo večinoma spremljali kar veterinarji. Odgovorni bodo v primeru zlorabljanja živali izgubili licenco, hkrati pa bodo sodno odgovarjali.

Včeraj je britanska vlada objavila, da bodo v skladu z novim načrtom vse klavnice morale v svoje prostore obvezno namestiti CCTV-kamere. To je t. i. televizijski sistem, katerega signali niso javno dostopni. Gre za varnostni sistem, namenjen nadzorovanju in spremljanju dogajanja. Posnetki bodo dostopni veterinarjem, ki sodelujejo z britansko vladno agencijo FSA, ki se ukvarja s higienskimi standardi priprave živil. Skupaj bodo izpostavljali primere, pri katerih bodo odločili, da so živali zlorabljene in se z njimi neprimerno ravna. Odgovorni lahko zaradi takšnega ravnanja nato izgubijo licenco, morali pa bodo tudi na sodišče. Klavnice bodo veterinarjem, ki bodo posnetke želeli kadarkoli pogledati, morali omogočiti neomejen dostop do posnetkov zadnjih 90 dni.

Do takšnega ukrepa je prišlo zaradi motečih videoposnetkov nehumanega klanja in zlorabe živali, ki se pojavljajo na spletu. Lani so posnetki, ki jih je zbral britanski The Independent, pokazali, na kako umazanem in tesnem prostoru bivajo kokoši na farmah, ki s svojimi izdelki zalagajo večino supermarketov v Veliki Britaniji. Drugi videoposnetki, vključno s tistimi, ki jih je na skrivaj posnela organizacija Animal Aid, ki se bori za pravice živali, prikazujejo klavce, ki tepejo, brcajo ter hodijo po živalih, na njih pa celo ugašajo cigarete.

Foto: iStock

Odzivi na ukrep vlade so pozitivni
Predlog je podprlo 99 odstotkov od štiri tisoč anketirancev, ob razglasitvi odločitve pa je minister za okolje in prostor Michael Gove dejal: “Kar zadeva oskrbo in ravnanje z živalmi, imamo najvišje standarde. Želim, da svoj status globalnega voditelja pri tem zacementiramo. Odzivi javnosti na to odločitev so pozitivni, saj vsi verjamemo, da je treba vse živali obravnavati spoštljivo v vseh življenjskih obdobjih, pri tem pa zanje dobro poskrbeti. Ti ukrepi potrošnikom po svetu kažejo, da kljub odhodu iz EU še naprej proizvajamo hrano po najvišjih standardih.”

Nova zakonodaja bo v veljavi od prihodnje pomladi, lastniki klavnic pa bodo za uskladitev delovanja z novimi predpisi imeli na voljo šest mesecev. Po navedbah ministrov so široko podporo pokazali aktivisti, organizacije, industrijske skupine in številni posamezniki. Odločitev vlade je podprlo tudi veliko britanskih supermarketov, ki so napovedali, da tam, kjer ne bo nameščenih CCTV-kamer, ne bodo več nabavljali.

A. L.

 • Sašo

  Tudi pri nas se takšne reči dogajajo , žalostno ampak resnično, pa četudi s foto gradivom podkrepiš inšpektoratu nepravilnosti, te ignorirajo.

  • Razocarana

   Slovenci bi morali biti bolj aktivni z izvajanjem javnega pritiska na določene veje vlad in inšpekcij, ter zahtevati da če vsi uradniki ki se napajajo iz javnega proračuna, še posebaj tisti na čelu vlade, niso sposobni ali nočejo izvajati zakonov in kaznovati kršitelje zakonov, potem naj se odstranijo s svojih položajev, ker bomo našli ljudi ki bodo to pripravljeni narediti.

 • Zima prihaja

  Grozno .Planet zemlja je ziher pekel .

  • Zgornji

   Amennnnn !!! ! !!!

 • Jožef

  Torej lahko vse halal klavnice zaprejo, bravo končno se je začelo premikat v pravo smer.

  • Caetano

   Upajmo da to pomeni tudi to…

 • Caetano

  Morali bi prepovedati halal klanje zivali, kot so ze naredili Danci pa bi ze veliko naredili.

  • Zgornji

   AMENNN !!! ! !!! Ampak, danci imajo pa tudi one druge Pokvarjenosti ki jih delajo z delfini ko jih koljejo , … tako, da tudi oni bluzijo … žal.

  • samotoje

   Pri nas je halal klanje (in kosher) nezakonito. Po zakonu. Ne me vprašati, zakaj se potem to vseeno počne. Za to so drugi naslovi.

 • Zgornji

  A štooo halal ovajjjjj … :-P

 • opazovalec

  Kaj pa kosher klanje? Bo tudi prepovedano?

 • upornik22

  pravilno tudi pri nas to hočemo…….osatel golazni naj se spokaj naza svoj rodni kraj…….sirja pa to

 • Hun

  sm ze mislu da so angleski domoljubi tok posteni pa dobrosrcni pa vidm da so to le “levicarski aktivisti”

 • meho

  Potrebno je ovaditi in kaznovati vse naše klavnice, ki se ne držijo EU zakonodaje. Živali je potrebno spoštovati, klanje mora biti humano, brez izjeme. Kdor s tem ni zadovoljen naj gre. Tisto, kar ima oznako za muslimansko verujoče ne kupujmo!

 • xtc

  Sejstvo je ,da obredna klanja,zlorabe,znašanja ipd ner xsodijo v klavnice,kdor krši te predpise zaprtje in trajna prepoved dela in oobratovanja,

 • mona lisa

  Obredna klanja in mučenje živali ne sodi v klavnici v evropskih državah. Take klavnice ki to prakticirajo bi bilo treba takoj zapret in akterje strogo kaznovat.

 • Mary

  Morda iz mene govori cinizem, vendar imam občutek, da bodo na primer klavnice za svinjino strogo nadzorovane in kaznovane za najmanjši prekršek, medtem ko bodo lahko halal klavnice delale kar bodo hotele. Britanska vlada (in posredno tudi policija) je že zdavnaj pokazala, da se najbolj boji biti označena za rasistično.

 • Olga_10

  Muslimani bodo nekaznovano brez kamer masakrirali živali kar v mošejah?

  • Steiermark

   Upamo lahko samo, da nebodo po pomoti masakrirali balkanskega prašiča, ki je njihov zaščitnik in dobrotnik!

 • cosmosjasnovidec

  Po vsej Europi je potreben takšen zakon.
  Tudi Kitajci in drugi niso nič kaj drugačni,da se ne omenja tudi Slovenija kjer z živalmi počnejo vse mogoče izprijene načine.

 • Catwoman

  Žival ni pokvarjena, ni hinavska, je ljubezniva…. Zaščitimo živali in jih imejmo radi!

  Pozdravljam to odločitev, upam, da bodo temu zakonu, sledile tudi druge države.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!