fbpx

Dovolj zlorabljanja nedolžnih živali: Britanska vlada odločila, da v vse klavnice namesti nadzorne kamere

Foto: iStock

Britanska vlada ima dovolj videoposnetkov, ki se pojavljajo na spletu in prikazujejo nehumano ravnanje z živalmi v klavnicah. Odločili so se za ukrep, ki ga je podprlo ogromno skupin, aktivistov in organizacij. V klavnice bodo prihodnjo pomlad začeli nameščati nadzorne kamere, posnetke njihovega ravnanja živali pa bodo večinoma spremljali kar veterinarji. Odgovorni bodo v primeru zlorabljanja živali izgubili licenco, hkrati pa bodo sodno odgovarjali.

Včeraj je britanska vlada objavila, da bodo v skladu z novim načrtom vse klavnice morale v svoje prostore obvezno namestiti CCTV-kamere. To je t. i. televizijski sistem, katerega signali niso javno dostopni. Gre za varnostni sistem, namenjen nadzorovanju in spremljanju dogajanja. Posnetki bodo dostopni veterinarjem, ki sodelujejo z britansko vladno agencijo FSA, ki se ukvarja s higienskimi standardi priprave živil. Skupaj bodo izpostavljali primere, pri katerih bodo odločili, da so živali zlorabljene in se z njimi neprimerno ravna. Odgovorni lahko zaradi takšnega ravnanja nato izgubijo licenco, morali pa bodo tudi na sodišče. Klavnice bodo veterinarjem, ki bodo posnetke želeli kadarkoli pogledati, morali omogočiti neomejen dostop do posnetkov zadnjih 90 dni.

Do takšnega ukrepa je prišlo zaradi motečih videoposnetkov nehumanega klanja in zlorabe živali, ki se pojavljajo na spletu. Lani so posnetki, ki jih je zbral britanski The Independent, pokazali, na kako umazanem in tesnem prostoru bivajo kokoši na farmah, ki s svojimi izdelki zalagajo večino supermarketov v Veliki Britaniji. Drugi videoposnetki, vključno s tistimi, ki jih je na skrivaj posnela organizacija Animal Aid, ki se bori za pravice živali, prikazujejo klavce, ki tepejo, brcajo ter hodijo po živalih, na njih pa celo ugašajo cigarete.

Foto: iStock

Odzivi na ukrep vlade so pozitivni
Predlog je podprlo 99 odstotkov od štiri tisoč anketirancev, ob razglasitvi odločitve pa je minister za okolje in prostor Michael Gove dejal: “Kar zadeva oskrbo in ravnanje z živalmi, imamo najvišje standarde. Želim, da svoj status globalnega voditelja pri tem zacementiramo. Odzivi javnosti na to odločitev so pozitivni, saj vsi verjamemo, da je treba vse živali obravnavati spoštljivo v vseh življenjskih obdobjih, pri tem pa zanje dobro poskrbeti. Ti ukrepi potrošnikom po svetu kažejo, da kljub odhodu iz EU še naprej proizvajamo hrano po najvišjih standardih.”

Nova zakonodaja bo v veljavi od prihodnje pomladi, lastniki klavnic pa bodo za uskladitev delovanja z novimi predpisi imeli na voljo šest mesecev. Po navedbah ministrov so široko podporo pokazali aktivisti, organizacije, industrijske skupine in številni posamezniki. Odločitev vlade je podprlo tudi veliko britanskih supermarketov, ki so napovedali, da tam, kjer ne bo nameščenih CCTV-kamer, ne bodo več nabavljali.

A. L.