fbpx

Dragi otroci: Babica ni duh, dedek je poročen s štirimi. Ko zaradi migrantov zgodbe Pike Nogavičke zamenjajo “otroške” knjige o poligamiji in muslimanih

Foto: PrintScreen

Švedska je začela otrokom predstavljati poligamijo. Ne samo, da jih s tem želi seznaniti, celo normalizira jo. Nedavno je izšla knjiga, namenjena otrokom, starim med 3 in 6 let, govori pa o deklici, katere dedek je poročen s štirimi ženskami hkrati. Izdaja je navdihnila tudi naslednjo otroško knjigo z naslovom Babica ni duh, ki predstavlja in normalizira burke. Kaj se dogaja z državo Pike Nogavičke?

Z novo otroško knjigo “Farfar har fyra fruar” (Dedek ima štiri žene), ki na police prihaja v švedski in v somalijski izdaji, se lahko majhni otroci pridružijo Asli, ki potuje v Somalijo, kjer bo obiskala svojega dedka in njegove štiri žene. “Asli še nikoli ni bila v Somaliji, zdaj pa se tja odpravita z očetom. Ko prispeta, se bosta sestala z dedkom in številnimi babicami,” je knjigo opisal Oscar Trimbel, izdala jo bo ugledna založba Adlibris.

Foto: iStock

Knjigo je možno kupiti tudi kot pobarvanko. Navdihnila je Trimbela, da je še sam spisal podobno knjigo z naslovom “Mormor är inget spöke” (Babica ni duh), ki normalizira burke. Ta govori o fantku Omarju, katerega babica prihaja iz Somalije, on pa se želi tako kot ona za noč čarovnic obleči v duha. Časi države, ki nam je ponudila Piko Nogavičko, se očitno spreminjajo. Poligamija na Švedskem pa je (še vedno) nezakonita. Bo tako tudi ostalo?

A. L.