fbpx

Drama na Baliju: Nihče ne želi stati ob Lavrovu, različne informacije tudi glede njegove hospitalizacije

Foto: zajetje zaslona

Ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova so odpeljali v bolnišnico, ker je imel zdravstvene težave po prihodu na vrh skupine G-20 na Baliju, so v ponedeljek sporočile indonezijske oblasti. Trije indonezijski vladni in zdravstveni uradniki so za Associated Press povedali, da se ruski diplomat zdravi na letoviškem otoku. Maria Zaharova, tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva, je novico označila za lažno. Medtem so se pojavile navedbe, da je bil v bolnišnici zgolj na pregledu.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je bil odpeljan v bolnišnico, zdravil naj bi se zaradi bolezni srca, so povedal osebe, ki niso želele biti imenovane. Uradniki so povedali, da so ga odpeljali v bolnišnico Sanglah v glavnem mestu province Denpasar. Bolnišnica še ni komentirala, prav tako uradniki na ruskem veleposlaništvu niso bili takoj dosegljivi za komentar. Lavrov je najvišji ruski uradnik, ki se bo udeležil vrha G-20, ta se bo začel v torek.

Nekateri mediji poročajo, da Rusija zanika poročilo Associated Pressa, da so Lavrova odpeljali v bolnišnico na Baliju. Maria Zaharova, tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva, je dejala, da gre za lažno novico, ki jo je v medijih prebrala skupaj z Lavrovom. Kmalu zatem je objavila video Lavrova, kako v kratkih hlačah in majici s kratkimi rokavi sedi na terasi svojega hotela in bere dokumente. Poročilo je zavrnil in dejal, da se pripravlja na srečanje G-20 v torek. “No, že 10 let se govori, da je naš predsednik bolan, tako da to ni nova igra v politiki,” je pripomnil na posnetku. Medtem je guverner pokrajine Bali za Reuters rekel, da je Lavrov obiskal bolnico zaradi pregleda, a da je z njegovim zdravjem vse v redu.

Politico pa piše, da tradicionalno “družinsko” fotografiranje delegatov vrha G20 letos odpade – nihče naj se ne bi hotel slikati ob Lavrovu. Med njimi  je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki bi se moral udeležiti vrha. Domneva se, da indonezijski predsednik Joko Widodo s takšnim razpletom ni zadovoljen, zato organizatorji razmišljajo o fotografiranju voditeljev držav in vlad, tako da ministra Lavrova niti ne povabijo na fotografiranje.

Sara Kovač