fbpx

Drama z migranti pri Mostarju končana

Migranti v Mostarju (Foto: Klix.ba)

Po več urah negotovosti konvoj z okoli 300 migranti nadaljuje pot proti begunskemu centru Salakovac blizu Mostarja, kjer jih bodo namestili. Gre za migrante, ki so danes prostovoljno zapustili divje begunsko taborišče v središču Sarajeva. Na poti so naleteli na oviro, ko jim lokalne oblasti niso dovolile nadaljevati poti.

Na meji hercegovsko-neretvanskega kantona jim dopoldne okoli 10. ure močne policijske sile niso dovolile naprej, tako da se je konvoj petih avtobusov z 269 migranti, med katerimi je tudi 18 otrok, moral vrniti v sarajevski kanton. Več kot štiri ure so tako stali ob cesti na planini Ivan. Vlada hercegovsko-neretvanskega kantona je odločitev utemeljevala s tem, da je o prihodu konvoja oblasti BiH niso seznanile, kar so slednje zanikale. Direktor urada za tujce Slobodan Ujić je zatrdil, da so kantonalno policijo obvestili pred dvema dnevoma. Medijem je pokazal tudi kopijo dokumenta, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Bosanske oblasti na strani migrantov
Minister za varnost BiH Dragan Mektić je pred tem oblasti kantona obtožil, da so izvedle državni udar, saj so državnim oblastem preprečile uresničitev ustavnih nalog. Tožilstvo je pozval k ukrepanju. Tudi predsedujoči predsedstvu BiH Bakir Izetbegović je ravnanje kantonalnih oblasti označil za protiustavno in kot eklatanten primer zoperstavljanja nižjih ravni oblasti odločitvam sveta ministrov BiH. Poudaril je, da bodo odgovorni morali nositi posledice.

Vršilka dolžnosti glavne tožilke BiH Gordana Tadić je zaradi incidenta za ponedeljek sklicala izredno zasedanje skupine za boj proti trgovini z ljudmi in nezakonitim migracijam v BiH. Namen sestanka, na katerega so povabljene tudi mednarodne organizacije, je čim hitrejše reševanje problemov zaradi povečanega števila migrantov v državi, poroča portal klix.ba.

V BiH se soočajo s prihodom velikega števila ekonomskih migrantov iz Srbije in Črne gore. V prvih štirih mesecih letošnjega leta so po podatkih Sarajeva zabeležili prihod 4.000 migrantov. Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije naj bi šlo za 3.600 ljudi, od katerih jih je na ozemlju BiH še vedno 2.500. Dnevno naj bi v državo iz Srbije in Črne gore prišlo od 80 do 150 ljudi. Migranti so v Sarajevo začeli prihajati januarja, v parku v središču mesta pa so marca začeli oblikovati divje taborišče. Po ocenah prostovoljcev jih je bilo v parku nasproti mestne hiše 600, še okoli 100 naj bi jih bilo v parkih na Ilidži. Divje taborišče nasproti mestne hiše so danes zaprli, potem ko so begunci in migranti od tam odšli prostovoljno. Ob nedavno obnovljenem begunskem centru v Salakovcu jih bodo namestili še v nekaterih drugih begunskih centrih.

C. Š., STA