fbpx

Drugi dan prekinitve ognja v Siriji zabeležili več letalskih napadov

Foto: epa

V Siriji velja danes drugi dan prekinitve sovražnosti med vladnimi silami in uporniki. Po državi je večinoma mirno, na severu in v osrednjem delu države pa so zabeležili več letalskih napadov, je sporočil nevladni Sirski observatorij za človekove pravice. 

Po navedbah observatorija so bojna letala, ki bi lahko bila del ruskih ali sirskih zračnih sil, bombardirala sedem vasi v provincah Alep in Hama. V provinci Alep naj bi bila ubita ena oseba. Dogovor o prekinitvi ognja sicer izključuje ozemlja, ki so v rokah skrajnih skupin, kot sta Islamska država (IS) in Fronta al Nusra, ki skupaj nadzorujeta več kot polovico sirskega ozemlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruska tiskovna agencija Tass je medtem danes poročala, da je ruski center za koordinacijo v provinci Latakija prejel informacije o nočnem raketnem obstreljevanju sirskega mesta Tel Abjad pri sirsko-turški meji z ozemlja Turčije. Mesto je sicer v rokah sirskih kurdskih sil, ki jih je Turčija še pred dnevi čez mejo silovito obstreljevala.

Vodja centra, ruski general polkovnik Sergej Kuralenko je povedal, da so z raketnimi napadi s turškega ozemlja podprli napad okoli stotih borcev Islamske države na severni del mesta Tal Abjad. Kurdski borci so danes zjutraj njihov napad odbili, je povedal, in dodal, da je Moskva že zahtevala pojasnilo od ZDA, ki vodi mednarodno koalicijo, v kateri je tudi Turčija, poroča AFP.

Prekinitev sovražnosti v zadnjih 24 urah v Siriji kršena 9-krat
Z ruskega obrambnega ministrstva so danes sporočili, da je bila skupaj z omenjenim napadom s turškega ozemlja prekinitev sovražnosti v zadnjih 24-ih urah v Siriji kršena kar 9-krat in da so jo kršili zmerni uporniki ter teroristične organizacije. Po navedbah Moskve je bil Damask v soboto šestkrat tarča obstreljevanja z ozemlja pod nadzorom zmernih upornikov. Dodali so, da sirske vladne sile na napade niso odgovorile.

Po podatkih observatorija je bilo v soboto, na prvi dan veljavnosti prekinitve sovražnosti, ubitih več kot 180 ljudi, večinoma zaradi napadov IS na severu Sirije. Džihadisti IS so sprožili ofenzivo na Tel Abjad in okolico, ki je v rokah sirskih kurdskih sil. V spopadih je bilo ubitih 70 skrajnežev, 20 kurdskih borcev in 10 civilistov, poroča observatorij s sedežem v Londonu, ki ima na sirskih tleh razvejano mrežo informatorjev.

V. V., STA