fbpx

Le Penovi v drugem krogu ni uspelo zmagati niti v enem okrožju, zmaga desnosredinskih republikancev

Zmagovalka volitev Marine Le Pen (Foto: Epa)

V Franciji, kjer še vedno veljajo izredne razmere, je danes potekal drugi krog regionalnih volitev. Pred enim tednom je v prvem krogu slavila skrajno desna Nacionalna fronta na čelu z Marine Le Pen. V drugem krogu ji to ni uspelo, po rezultatih vzporednih volitev ji ni uspelo zmagati niti v eni regiji, skupno pa je padla na tretje mesto. 

Zaradi terorističnih napadov v Parizu vladajo po celotni Franciji še vedno izredne razmere. Zato so volitve, še posebej v Parizu, potekale pod strogimi varnostnimi ukrepi. Kljub temu je bila udeležba višja kot v prvem krogu pred tednom dni.

Poraz Nacionalne fronte, vzporedne volitve kažejo na zmago Sarkozyjevih republikancev
Po rezultatih vzporednih volitev pa je Le Penova in Nacionalna fronta v drugem krogu volitev hudo izgubila in pristala na skupno tretjem mestu. Zmagala ni v nobeni od 13 regij. Kot kažejo prvi podatki, se zmaga nasmiha desnosredinskim republikancem pod vodstvom Nicholasa Sarkozyja.

Odziv Marine Le Pen na Twitterju po razglasitvi vzporednih volitev. Zahvalila se je vsem podpornikom Nacionalne fronte in dodala: “Naj živi Francoska republika, naj živi narod, naj živi Francija!”

Skrajno desničarska Nacionalna fronta v prvem krogu najuspešnejša
V prvem krogu je v kar 6 od 13 regij slavila skrajno desničarska Nacionalna fronta, ki jo vodi Marine Le Pen. S skupno doseženimi 28 odstotki pa je bila tudi najuspešnejša stranka na nacionalni ravni. V tem krogu je  želela svoj uspeh ponoviti in si zagotoviti še boljše izhodišče pred predsedniškimi volitvami 2017.

Socialisti podprli desnosredinskega kandidata
Po navedbah tujih medijev pa bi bila ponovitev rezultata zelo težka. Socialisti predsednika Franciosa Hollanda so se v dveh regijah, kjer je Nacionalna fronta dobila največ glasov, odločili, da ne bodo nastopili s svojim kandidatom, ampak bodo podprli kandidata desnosredinskih republikancev, ki jih vodi Nicholas Sarkozy.

M. G., STA