fbpx

Drugi val koronavirusa že na obzorju: Po karanteni večih provincialnih mest zaprti tudi deli Pekinga

Obvezno testiranje na COVID-19 za vse lokalne prebivalce, ki so obiskali tržnico Xinfadi. (foto: EPA)

V zadnjih dnevih je prišlo do povečanega števila okuženih z novim koronavirusom v Pekingu. Iz tega razloga so oblasti zaprle dele mesta. Po trditvah nemških medijev naj bi bila za izbruh odgovorna tržnica.

V soboto, 13. junija 2020 so kitajske oblasti sporočile, da se je 45 od 517 obiskovalcev tržnice Xinfadi v Pekingu okužilo z novim koronavirusom. Iz tega razloga so tržnico zaprli, v območju Fengtaj pa odredili testiranje okoli 10 tisoč ljudi, ki tam delajo.

Kot smo na Nova24TV poročali, se na Kitajskem že lep čas pripravljajo na drugi val epidemije novega koronavirusa. V maju so skušali zamejiti izbruhe, do katerih je prišlo na severovzhodu države. Takrat so v Jilinu in Shulanu uvedli stroge omejitve gibanja, ki so obsegali 5,1 milijona ljudi.

Obvezno testiranje na COVID-19 za vse lokalne prebivalce, ki so obiskali tržnico Xinfadi. (Foto: epa)

Zdaj, ko se je nov izbruh pojavil v Pekingu, so oblasti odpovedale športne prireditve in prepovedale potovanje v druge province. Ravno tako je kitajska komunistična partija po poročanju Welta opustila načrte o ponovnem odprtju osnovnih šol za učence od 1. do 3. razreda, ki je bila predvideno za ponedeljek, 15. junija 2020.

Obvezno testiranje za vse obiskovalce tržnice
Oblasti so sporočile, da želijo testirati vse, ki so obiskali tržnico od konca maja. Po trditvah kitajskih državnih medijev naj bi bil koronavirus tokrat “uvožen”. Sledovi sars-cov-2 naj bi bili najdeni na deskah za rezanje uvoženega lososa.

Obvezno testiranje na COVID-19 za vse lokalne prebivalce, ki so obiskali tržnico Xinfadi. (foto: EPA)

Kitajska je v zadnjem času v večji meri imela epidemijo COVID-19 pod nadzorom. Večino novih okužb so predstavljali tujci, ki so testirani po prihodu na Kitajsko. Na Kitajskem imajo po zadnjih podatkih 177 aktivnih primerov. Do sedaj je bilo na Kitajskem po uradnih podatkih okuženih 83.181 ljudi, 4.634 jih je zaradi COVID-19 umrlo.

V nedeljo, 14. junija so v Pekingu opravili testiranje več kot 76 tisoč ljudi. Od takrat so po poročanju RT uvedli karanteno še v desetih soseskah v območju Haidian.

Ivan Šokić