fbpx

Družabna omrežja vse bolj blokirajo ruske propagandne medije

Družabna omrežja vse bolj blokirajo ruske državne medije (Foto: Youtube, Facebook, RT, Twitter, TikTok, Instagram)

Evropska unija in velika podjetja družabnih omrežij so se odločila za blokado ruskih državnih medijev na družabnih omrežjih. Na TikToku, Instagramu in Facebooku tako ni mogoče več najti strani medija Russia Today (RT) in ruske tiskovne agencije Sputnik. Tudi YouTube je ukinil njune kanale, medtem ko na Twitterju še ostajajo, vendar je njihova vsebina posebej označena kot “ruski državni medij”, prav tako so z algoritmi zagotovili njihovo manjšo prepoznavnost in doseg. 

YouTube je zablokiral kanale, povezane z ruskimi državnimi mediji Russia Today (RT) in Sputnik, zaradi razmer v Ukrajini pa naj bi blokada pričela veljati takoj, je pojasnil Google. “Potrebno bo nekaj časa, da se naši sistemi v celoti okrepijo. Naše ekipe še naprej 24 ur na dan spremljajo situacijo, da bi hitro ukrepale,” je v izjavi dejal tiskovni predstavnik YouTuba.

Kot še poroča Reuters, se je Google odločil za ta korak, potem ko je matična družba Facebooka Meta platforms sporočila, da bo omejila dostop do televizijskega omrežja RT in tiskovne agencije Sputnik na svojih platformah po vsej Evropski uniji.

Na Youtubu ni več mogoče dostopati do kanala Russia Today. (Foto: Youtube)

Tudi družabno omrežje Twitter je dejalo, da bodo posebej označili tvite z vsebino iz ruskih medijev, ki so nadzorovani s strani države, prav tako pa naj bi zmanjšali njihovo prepoznavnost. “Ruski državni mediji,” piše na njihovih tvitih.

Storitve Instagrama niso na voljo za člane ekipe Sputnik v Avstriji, Belgiji, Bolgariji, na Hrvaškem, Cipru, Danskem, v Estoniji, na Finskem, v Franciji, Nemčiji, Madžarski, Grčiji, na Irskem, v Italiji, Latviji, Litvi, Luksemburgu, na Malti, Nizozemskem, Poljskem, Portugalskem, v Romuniji, Slovaški, Sloveniji, Španiji, na Švedskem in Češkem. Po poročanju Sputnika so tudi računi RT in Sputnika nedostopni uporabnikom Evropske unije na TikToku, kar so v torek v zgodnjih jutranjih urah tudi potrdili njihovi dopisniki iz Španije in Nemčije.

Sara Rančigaj