Država mu razpada, on pa je razpisal volitve

Foto: epa

Sirski predsednik Bašar al Asad je za 13. aprila razpisal parlamentarne volitve. Najava parlamentarnih volitev je sledila potem, ko sta ZDA in Rusija napovedali načrt za prekinitev ognja v Siriji. Sirska vlada je načrt o prekinitvi ognja v državi sprejela, a pod določenimi pogoji.

Sirska vlada je sprejela pogoje dogovora o prekinitvi ognja v Siriji, ki so ga v ponedeljek dosegle ZDA in Rusija. Damask je napovedal prekinitev oboroženih operacij, a nadaljevanje “protiterorističnih prizadevanj” proti skrajnim skupinam.

Predstavniki Združenih narodov so prepričani, da je načrt prvi korak za trajno premierje v državi. V državljanjski vojni v Siriji je umrlo že skoraj pol milijona ljudi, domove pa jih je zapustilo več kot 10 milijonov, poroča Jutarnji list.

Kot je v ponedeljek poudaril opozicijski Visoki pogajalski odbor, ki se je sešel v savdskem Rijadu, je med drugim treba zagotoviti končanje obleganja mest in bombardiranja civilistov ter dostavo humanitarne pomoči, poroča STA.

Sirski predsednik Bašar al Asad je kmalu po sprejetem dogovoru o prekinitvi sovražnosti sporočil, da bodo parlamentarne volitve v državi izvedli 13. aprila. Ob tem je izdal odlok, ki vključuje dodelitev sedežev za vsako od sirskih pokrajin. Zadnje parlamentarne volitve so v Siriji sicer potekale maja 2012.

Obama in Putin dogovor sprejela kar po telefonu
Ameriški predsednik Barack Obama in ruski predsednik Vladimir Putin sta se po telefonu dogovorila, da bo prekinitev sovražnosti v Siriji začela veljati v soboto opolnoči. Prekinitev ognja sicer ne bo veljala za skrajno Islamsko državo (IS), Fronto al Nusra in druge teroristične skupine.

Sirska vlada in opozicijske skupine se morajo o tem, ali bodo spoštovale prekinitev ognja, izreči do petka opoldne.

N. K.

 • Stajerka

  Ja nekak se bodo morali zmenit Asad in opozicija, da vsak zase tolčejo po IS in še medsebojno tolčenje med vlado in opozociji, res nima nobenega smisla in je tragično, če ne že smešno oz. nedojemljivo zdravemu razumu.
  Je pa drugo vprašanje – organizacija volitev v takšnem stanju, poštenost volitev in vprašanje ali bosta po volitvah obe strani zadovoljni z rezultati?!

  • neny

   zavajanje….., če dobro prebereš.

  • sevenx

   Opozicija so ISIS (zahodni Irak), uporniki, Saudska Arabija, Turčija, Francija in ZDA. Pa še kakšen Izrael jim pomaga.
   Koalicija pa Sirija, Iran, Rusija.

   Vojna ni namenjena da se ustavi. Rusi bi v roku 1 meseca osvojili celotno ozemlje pa so se takoj Francozi vmešal. (Povod pa napad v Parizu). Namen vojne je izgovor za poselitev EU. Vse ostalo je farsa.

 • neny

  Prekinitev ognja sicer ne bo veljala za skrajno Islamsko državo (IS), Fronto al Nusra in druge teroristične skupine. Torej niso naredili ničesar.

 • “Država mu razpada, on pa je razpisal volitve”

  Prvo razturit teroriste, potem volitve, nato obnava države.
  Dokler se ti teoristi vozijo s tanki po državi, minirajo stavbe, režejo glave ljudem, streljajo na vse kar se premika, so volitve bolj tak-tak.

 • xtc

  Najprej Assada iz oblasti nato pa volitve.

 • koza

  torej kdo bo volil? kako bo volilo 10 mio, ki jih ni tam, aja EU bo to organizirala na terenu

  • Ne reči 2x. Na naše stroške seveda.

   • koza

    prvo bodo počakali na kandidate, nakar bodo vsem v trenutku rešili status, bo manj dela, ne manj stroškov

  • sevenx

   Še vedno so tam. V zgodovini ni države v kateri bi med izgubili polovico prebivalstva oz. bi polovica prebivalstva šla med begunce.

 • Dokler mu od zahoda podprti zmerni teroristi zmerno streljajo na ljudi, zmerno minirajo ceste, zmerno razstreljujejo, zmerno glave režejo, bodo te volitve bolj trhle, prvo morajo počistit te zmerne plačance, šele potem lahko gre država v smer normalizacije in umiritve ter obnove.

  A dokler zahod podpira teroriste tipa AlNusra in podobne, dokler se ne pomete s takimi, dokler se ti od zahoda podprti klavci vozijo v svetleče sebelih Toyotah po državi in koljejo, tako dolgo ne moreš delat na normalizaciji razmer.

 • centurion

  Naj pohiti.
  Polovico volilcev mu bo pobral Cerar.

 • Clemen J.

  Prebrisan je ta tič, v danem trenutku je zmaga sigurno njegova, ker večina njegovih podpornikov je v damasku oz. v siriji, nakar so nasprotniki večinoma razseljeni, oz. njihove glasove ne bo upošteval.

  • Bi imeli normalne volitve če ne bi teroristi glav rezali po državi.

 • Bosta Bostic

  Ja komu pa prodajate to Ameriško propagando nooooooooo…
  Zadnjih 5 let noben ni razmišljal o premirju, ko so Ameriški ISIS teroristi lepo pobijali in osvajali nova ozemlja v Siriji, Iraku….. Sedaj, ko so pa dobili po pičk…. pa jok in stok…. Kar lepo naj Rusi dezinficirajo vso golazen…. Američani bodo doma pojasnili kam je šlo več milijard vredno orožje…. v dim…
  Vojna bo končana v mescu, saj so odrezani od Turške dobavne poti…. Edino JJ lahko gre branit ISIS pred Rusi in vladno Sirsko vojsko… Ubogi…. Sirija ne bo nov Irak, Libija… Ameriški fail…

  • Peter

   Kdor jo kupi.
   Komur ni všeč, gre lahko po vzhodnjaško propagando na “uradne” medije.

   • Bosta Bostic

    Ha ha ha, kdo jo kupi… Kdo pa to kupuje nooo, malo si poglej kdo so delničarji tega heca…. 20% Rok Snežić, ki je največji delničar hehehe, res prava komedija…

    • Doktor lepo prosim, doktor Rok Snežič, doktor prava, naslov njegove doktorske dizertacije je Davčne utaje – javnosti znan kot doktor davčnih utaj.

     • Bosta Bostic

      Hahaha ha… Ja ja, zakaj ni finančni minister ????

     • Počakaj še malo, mogoče pa bo, če bo …
      ; )

     • Bosta Bostic

      Pri nas je res vse mogoče, imaš prav hehe…

  • 19Slovenec91

   Se povsem strinjam z tabo.

   Sicer pa zanimivo, takoj ko je Assad povedal, da se lahko prebežniki vrnejo nazaj na sirsko ozemlje, ki so ga z pomočjo Rusov osvobodili, je “ISIS” zopet udaril, res naključje pa to

   • Bosta Bostic

    ISIS so odrezali od Turških oskrbovalnih poti… Tank T-90 ima neki način motenja laserskih raket, da padejo zraven, poglej na netu hehe, prava komedija… Rusi so tam pokazali veliko novega…

 • Peter

  Nisem vedel, da je levičar. Povsem sodeč…

 • 19Slovenec91

  Res noro, kakšna propaganda !!!!

  Assad je LEGITIMNO IZVOLJEN predsednik Sirije !!!
  Pod njegovim vodstvom so imele vse manjšine ter tudi kristjani pravice ter niso bile ogrožene z strani ameriških ter izraelskih plačancev (ISIS) !!!!!!

 • Bosta Bostic

  Ta cenena desno Ameriška propaganda mi gre na kozlanje… Sirija je bila še zadnja sekularna država v regiji, katere ni uničila Amerika… Očitno ne bo postala nova zgodba o Ameriškem neuspehu kot Avganistan, Irak, Libija…. Rusi so se vmešali v igro, imajo jasne in legitimne interese..
  Trenutno so Rusi sila št 1, če je to Zionistom prav ali ne… Putin je po Jelcinovi katastrofi Rusijo ponovno dvignil med velesile….. Prenovil vojsko, ki je danes kos vsakemu napadu Zionistične horde..

  Bol kot Assadu je država raspadala Đej Đeju in danes Cmerkotu, pa to ni tema novic…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!