fbpx

Država mu razpada, on pa je razpisal volitve

Foto: epa

Sirski predsednik Bašar al Asad je za 13. aprila razpisal parlamentarne volitve. Najava parlamentarnih volitev je sledila potem, ko sta ZDA in Rusija napovedali načrt za prekinitev ognja v Siriji. Sirska vlada je načrt o prekinitvi ognja v državi sprejela, a pod določenimi pogoji.

Sirska vlada je sprejela pogoje dogovora o prekinitvi ognja v Siriji, ki so ga v ponedeljek dosegle ZDA in Rusija. Damask je napovedal prekinitev oboroženih operacij, a nadaljevanje “protiterorističnih prizadevanj” proti skrajnim skupinam.

Predstavniki Združenih narodov so prepričani, da je načrt prvi korak za trajno premierje v državi. V državljanjski vojni v Siriji je umrlo že skoraj pol milijona ljudi, domove pa jih je zapustilo več kot 10 milijonov, poroča Jutarnji list.

Kot je v ponedeljek poudaril opozicijski Visoki pogajalski odbor, ki se je sešel v savdskem Rijadu, je med drugim treba zagotoviti končanje obleganja mest in bombardiranja civilistov ter dostavo humanitarne pomoči, poroča STA.

Sirski predsednik Bašar al Asad je kmalu po sprejetem dogovoru o prekinitvi sovražnosti sporočil, da bodo parlamentarne volitve v državi izvedli 13. aprila. Ob tem je izdal odlok, ki vključuje dodelitev sedežev za vsako od sirskih pokrajin. Zadnje parlamentarne volitve so v Siriji sicer potekale maja 2012.

Obama in Putin dogovor sprejela kar po telefonu
Ameriški predsednik Barack Obama in ruski predsednik Vladimir Putin sta se po telefonu dogovorila, da bo prekinitev sovražnosti v Siriji začela veljati v soboto opolnoči. Prekinitev ognja sicer ne bo veljala za skrajno Islamsko državo (IS), Fronto al Nusra in druge teroristične skupine.

Sirska vlada in opozicijske skupine se morajo o tem, ali bodo spoštovale prekinitev ognja, izreči do petka opoldne.

N. K.