Države APEC-a za povečanje globalizacije, Kitajska hoče prevzeti pobudo na Pacifiku

Datum:

APEC združuje 21 držav s področja Azije in Pacifika ter predstavlja 40 odstotkov  svetovne populacije, ki ustvari 59 odstotkov svetovnega BDP in predstavlja 49 odstotkov vse svetovne trgovine. Ob koncu srečanja azijsko-pacifiškega foruma za gospodarsko sodelovanje so se voditelji držav zavzeli za nadaljnjo globalizacijo, hkrati pa so zavrnili vse oblike protekcionizma.

Podprli so  sklepanje novega prostotrgovinskega sporazuma, ki bo 21 držav popeljal na pot do trajnostne in uravnotežene rasti. Predsedujoči vrhu, predsednik Peruja, Pedro Pablo Kuczynski je dejal, da prosto trgovino ovirajo tisti, ki  so v globalizaciji zaostali.

APEC pripravljen na spremembe sporazumov
Pri tem je vodja srečanja omenil referendum o brexitu in zmago republikanca Donalda Trumpa na predsedniških volitvah v ZDA. Glede na to, da je Trump govoril o škodljivosti določenih mednarodnih sporazumov, je pozitivno, da so izrazili pripravljenost za spremembe v sporazumu o prosti trgovini na območju Pacifika (TPP), saj ga je Trump označil za ubijalca delovnih mest in katastrofo.

Kako bi deloval APEC brez ZDA?
Izrazili so pripravljenost, da gredo naprej tudi brez Trumpovih ZDA, čeprav je ameriški predsednik Barack Obama menil, da bi bil potem tak TPP veliko šibkejši, ZDA pa bi izgubile priložnost vplivanja na oblikovanje pravil svetovne trgovine. ZDA trgujejo z državami Apeca letno v vrednosti 2900 milijard dolarjev. V skladu s tem je Obama izjavil, da se ZDA ne smejo umakniti od svetovne trgovine, ampak si morajo prizadevati, da bo ta pravilna, torej da bodo delavske pravice zaščitene skupaj z okoljem, kot poroča STA.

Na srečanju APECA je Kitajska, ki je izključena iz sporazuma o prosti trgovini na Pacifiku (TPP),  predlagala državam, naj se priključijo kitajskim trgovinskim sporazumom kot alternativi tistim, ki že obstajajo. V boju za prevlado v regiji  bi Kitajska vključila države APECA in Indijo, ne bi pa vključile tudi ZDA.  Odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama, ki na srečanju zagovarja dosedanje sporazume in prosto trgovino z azijskimi in tihomorskimi državami, je včeraj sodeloval s Kitajsko na zadnjih dvostranskih pogovorih. Razlogov za skrbi ni, saj trga, kot ga prestavljajo ZDA, ni mogoče zlahka najti.  

A. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...