fbpx

VIDEO: Drzni mladi Francozi takole odgovarjajo teroristom za krvavi petek

Po terorističnem napadu v Parizu se je število mladih, ki se želijo pridružiti francoski vojski, znatno povečalo. Francoske oblasti so ob tem poostrile izbirne postopke za nabor in urjenje bodočih vojakov, poznavalci pa pravijo, da je urjenje težje kot kdajkoli prej.

Vojaški naborni center v zahodni Franciji postaja po pariškem terorističnem napadu vse bolj priljubljena destinacija mladih. Število potencialnih nabornikov se je po grozljivem 13. novembru namreč podvojilo.

Kapitan Gaël Briand v francoskem vojaškem centru za zaposlovanje (CIRFA) je dejal: “Enako situacijo smo imeli januarja, ko je bil naborni center nabito poln. Vseeno morajo vsi kandidati na enak način pripraviti potrebne dokumente. Vsakdo od njih pa potrebuje čas za premislek nad sprejeto odločitvijo. Za življenje v vojski se ne odločiš v sekundi.”

Odločni, da branijo Francijo in njene vrednote
Mladi, ki so prispeli v center, se očitno zelo dobro zavedajo, kaj pomeni njihova odločitev za pridružitev francoskim oboroženim silam. Zaskrbljenosti o morebitnih posledicah njihove odločitve ali strahu ni čutiti, kar potrdi tudi potencialna nabornica Virginie Martin.Zato sem se tudi prijavila v vojsko. Lahko me pošljejo na bojišče, vojne me ni strah,” je povedala.

Večina mladih je zelo odločnih. Tu so zato, da branijo Francijo in njene vrednote. Tudi nekdanji študent Alexandre Frapard ne skriva ljubezni do domovine. “Sem zelo domoljuben. Ni me strah, ko gre za zagovarjanje, pa tudi ne, ko gre za obrambo moje države. To je zame obveznost.«

Čas bo pokazal, koliko od teh potencialnih mladih nabornikov bo doseglo svoj zadani cilj – življenje v uniformi. Francoskemu nabornemu centru pa tako ostane velika izbira za bodoče oborožene sile, ki se bodo med drugim borile tudi proti terorizmu, ki je usodnega petka Pariz in celotno Francijo zavil v črnino.

Sofija Pika Simič