Dunaj je lahko zgled Ljubljani: Dunajčanom brezplačna cepljenja proti gripi, tudi na tramvaju

Na Dunaju so omogočili brezplačno cepljenje. Na sliki župan Dunaja Michael Ludwig.

Medtem ko ljubljanski župan Zoran Janković vidi vizijo razvoja mesta le do gradbenih projektov in provizij, pa mesto Dunaj od oktobra skoraj četrtini svojih meščanov ponuja brezplačno cepljenje proti gripi. Z večjo stopnjo precepljenosti namreč želijo razbremeniti mestno zdravstvo. Prednost pri cepljenju imajo starejši, otroci in zdravstveno osebje.

Mesto je že letos spomladi naročilo 400 tisoč odmerkov cepiva proti gripi, kar je trikrat toliko kot lani. Akcija brezplačnega cepljenja bo potekala od prvega oktobra letos do konca marca prihodnje leto, vsak dan pa načrtujejo do 3 tisoč cepljenj. Na Dunaju so brezplačno cepivo omogočili skupaj z zdravniško in lekarniško zbornico. Cepljenja bodo izvajali osebni zdravniki in redne ambulante, na voljo pa bo tudi v domovih za starejše, zavodih za osebe s posebnimi potrebami in celo v tramvaju, ki je posebej urejen za namene cepljenja.

Dunaj je po vsem mestu postavil tudi sedem dodatnih cepilnih centrov in 37 cepilnih ambulant. S to ponudbo namerava Dunaj svoje meščane spodbuditi k cepljenju, stopnje cepljenega prebivalstva v mestu potrojiti in v bolnišnicah zagotoviti več prostora za druge težke bolezni, predvsem za težje bolnike s koronavirusom. Dunajski župan Michael Ludwig si je v prihajajoči sezoni gripe za cilj zadal približno eno četrtino samovoljno cepljenih meščank in meščanov.

Travmaj z brezplačnim cepljenjem na Dunaju.

“Ponudba brezplačnega cepljenja velja za vse ljudi, ki živijo v mestu. Predvsem pa za tako imenovane rizične skupine,” je v ponedeljek povedal župan. V naslednjih dneh bodo starejše na akcijo opozorili tudi po pošti. Poleg starejših meščanov imajo prednost tudi otroci. “Znanost kaže, da so pri influenci prav otroci super raznašalci,” je dodal župan. Pogoj za cepljenje je izpolnjena prijava po spletu ali na zdravstvenem telefonu. Posebnost za Dunaj pa je “cepilni tramvaj”, ki bo od oktobra potoval po obljudenih mestnih lokacijah, ljudje pa se bodo lahko cepili kar med vožnjo.

Sara Kovač