Durhamovo poročilo: FBI ne bi smel začeti preiskave o domnevnem ruskem sodelovanju

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump (Foto: epa)

V ponedeljek je bilo objavljeno poročilo posebnega preiskovalca Johna Durhama, ki je bil zadolžen, da preveri preiskavo FBI proti Trumpovi kampanji zaradi ruskega dogovarjanja. V poročilu ugotavlja, da FBI nikoli ne bi smel sprožiti preiskave Trumpove kampanje.

Durhamovo poročilo na 300 straneh je vsebovalo obremenjujoče ugotovitve: “Na podlagi pregleda projekta Crossfire Hurricane in povezanih obveščevalnih dejavnosti ugotavljamo, da ministrstvo in FBI v zvezi z nekaterimi dogodki in dejavnostmi, opisanimi v tem poročilu, nista izpolnila svojega pomembnega poslanstva stroge zvestobe zakonu.”

“Naša preiskava je tudi razkrila, da je višje osebje FBI pokazalo resno pomanjkanje analitične strogosti do prejetih informacij, zlasti informacij, prejetih od politično povezanih oseb in subjektov,” je zapisano v Durhamovem poročilu, pri čemer očitno misli na “pee dosje” (podjetja Fusion GPS) o domnevnem dogovarjanju, ki ga je financirala kampanja Hillary Clinton in na katerega se je FBI opiral pri preiskavi Donalda Trumpa.

Hilary Clinton (Foto: epa)

Hilary Clinton (Foto: epa)

Durham je dejal, da mu je pred obtožbo avstralskega diplomata takratni svetovalec Trumpove kampanje George Papadopoulos povedal, da ima Trumpova kampanja informacije o Clintonovi in da ni bilo dokazov o kakršnem koli dogovarjanju Trumpove kampanje z Rusijo. Toda kljub temu je FBI hitro začel preiskavo, znano kot “Crossfire Hurricane”.

Durham je napisal: Nekdanji najvišji uradnik protiobveščevalne službe FBI Peter Strzok je po navodilu namestnika direktorja Andrewa McCabea takoj odprl Crossfire Hurricane. Strzok je gojil izrazito sovražna čustva do Trumpa. Zadevo je odprl kot celovito preiskavo, ne da bi sploh spregovoril z osebami, ki so posredovale informacije. Durham je še dejal, da sta pravosodno ministrstvo in FBI ravnala brez “ustrezne objektivnosti ali zadržanosti pri preganjanju domnev o dogovarjanju ali zaroti med ameriško politično kampanjo in tujo silo”. Dejal je tudi, da je FBI uporabil drugačne standarde, ko je šlo za pregledovanje Clintonove kampanje.

Foto: iStock

“Hitrost in način, s katerim je FBI v času predsedniških volitev na podlagi neobdelanih, neanaliziranih in nepotrjenih obveščevalnih podatkov odprl in preiskoval zadevo Crossfire Hurricane, sta prav tako odražala opazen odmik od pristopa k prejšnjim zadevam o morebitnih poskusih načrtov tujega vmešavanja v volitve, usmerjene proti Clintonovi kampanji,” je dejal v poročilu.

Poročilo tudi navaja, da je FBI od zaupanja vrednega tujega vira prejel “zelo pomembne obveščevalne podatke”, da je Clintonova v kampanji načrtovala “očrnitev Trumpa tako, da bi ga povezala z Vladimirjem Putinom, s čimer bi preusmerila pozornost od svojih nevšečnosti, saj naj bi uporabljala zasebni e-poštni strežnik”.

“Glede na to, da je FBI na podlagi neobdelanih, nepotrjenih informacij začel popolno preiskavo neznanih članov Trumpove kampanje … pa FBI ni nikoli začel nobene vrste preiskave, izdal nobene naloge, zaposlil nobenega analitičnega osebja ali izdelal nobenih analitičnih izdelkov v zvezi s temi informacijami,” je dejal Durham.

Durham je tako okrcal integriteto FBI. Član predstavniškega doma ZDA Jim Jordan pa je po poročilu tvitnil: “Obrnili smo se na pravosodno ministrstvo, da bi posebni svetovalec John Durham pričal prihodnji teden.”

Sara Kovač