Duterte je bil župan iz pekla: Ustanovil ‘skupino smrti’, ki je pobijala narkomane in kriminalce

Datum:

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je v času, ko je bil župan, policistom ukazal, naj pobijajo kriminalce in nasprotnike. To je razkril upokojeni filipinski policist Arthur Lascanas, ki je hkrati priznal, da je skupina dobila plačilo v višini med 400 in 2.000 dolarjev za vsako osebo, ki jo je ubila v mesti Davao.

Skupina policistov, ki si je glede na svojo dejavnosto za takratnega župana Duterteja nadela kar ime ‘skupina smrti’, je bila zadolžena za uboje narkomanov in kriminalcev v mestu Davao. Duterte je bil župan tega mesta med letoma 1988 in 2016. Zdaj pa je nekdanjemu policistu Arthurju Lascanasu prekipelo in se je odločil, da razkrije, kakšen je Duterte v resnici. Temu je botrovalo tudi dejstvo, da sta zaradi tega umrla dva Lascanosova brata, ki sta bila narkomana.

“Zaradi slepe vdanosti nekdanjemu županu Duterteju sem naročil uboja svojih dveh bratov,” je dejal Lascanas in dodal: “Tudi, če umrem ali me ubijejo, sem na to pripravljen zaradi obljube, ki sem jo dal Bogu, da se izpovem javnosti.”

Lascanas je sicer še oktobra lani v senatu zatrjeval, da skupina smrti sploh nikoli ni obstajala. Na njegove zdajšnje trditve pa se je že odzval sekretar za komunikacije Martin Andanar, ki je Lascanasove izjave označil za del politične drame. S tem naj bi želeli predvsem uničiti predsednika in tudi njegovo administracijo, poroča STA.

Marjanca Scheicher

Sorodno

Zadnji prispevki

Polet v večnost: V “AWACS-u” so videli izstrelek, a ni bilo rešitve

S strmoglavljenjem že drugega poveljniškega letala Beriev A-50 v...

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...