fbpx

Duterte: “Nikomur ne bo prizanešeno!”

slikovni vir: http://www.epa.eu/webgate?SEARCHTXT1=DUTERTE&DATE_FROM=&DATE_TO=&SEARCHFILTER=&SEARCHFILTER_COLLECTION=&SEARCHFILTER%5B%5D=&SEARCHREFRESH=&SERIESDISPLAY=1&EVENT=WEBSHOP_SEARCH&SEARCHMODE=NEW&SEARCHLANGUAGE=eng_usa

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je zagrozil, da bo v južnem Mindanaoju na Filipinih razglasil 60-dnevno nujno stanje za celotno državo; razlog za to je skupina Maute – teroristična organizacija, ki je obljubila zvestobo Islamski državi; ta zdaj mori po otoku.

Duerte, ki se je pred dnevi vrnil iz službenega potovanja po Rusiji, je takoj po prihodu domov razglasil, da policija ne bo več potrebovala naloga, da aretira kogarkoli, ki se jim zdi sumljiv in bi lahko bil del teroristične organizacije.

Vse je dovoljeno
“Dovoljen bo nadzor. Dovoljeni bodo nadzorniki. In dovoljena bo aretacija na podlagi suma,” je povedal Duterte. Predsednik je še dodal, da za aretacijo ne bo potreben nalog. Poleg tega je sklenil, da bodo lahko kogarkoli, ki bo posedoval pištolo in se bo obnašal agresivno, takoj ubili; poskrbeli pa bodo tudi za tiste, ki bodo namerno izzivali.

Človeške pravice kljub vsemu ne bodo zlorabljene
Duerte je kljub povedanemu dodal, da ob vsem tem človeških pravic ne bo namerno zlorabil: “Do takšnih ali drugačnih pripadnikov bom pravičen. Še vedno je tu sodišče – jaz ne gojim nobenih zamer.”

“Če bo treba, bomo vztrajali tudi eno leto!”
Duerte se, preden bo cilj dosežen, ne bo predal. Mindanao velja za dom številnih muslimanov, velikokrat je bil celo središče muslimanskih uporov; zlasti tistih, povezanih z Islamsko državo in teroristično skupino Maute. Med Abujem Sayyafom, ki je tesno povsezan z ISIS in Mautejem, se je spletla tesna vez – slednja je verjetno povzročila nemire na Filipinih.

“Ne bom dovolil, da bodo moji ljudje ogroženi!” je trenutno stanje komentiral Duterte.

S. E.