Dva milijona muslimanov na petdnevnem romanju hadž v Meki. Na vrhu gore so hudiča kamenjali tudi nekateri Slovenci

Muslimanska pot do vrha gore Arafat (Foto: epa)

Prejšnjo sredo, 30. avgusta, se je začelo tradicionalno petdnevno muslimansko romanje v Meko, ki ga imenujejo hadž. Udeležilo se ga je več kot dva milijona vernikov, v Meko pa so se letos odpravili tudi Iranci, ki jih lani zaradi spora med državama ni bilo. V Meki je bilo 27 vernikov iz Slovenije. Obiskali so tudi Medino in preostala okoliška svetišča.

Lani se je romanja udeležilo 1,8 milijona vernikov, a med njimi ni bilo Irancev, ker sta bila Iran in Saudska Arabija v sporu o varnostnih in logističnih podrobnostih glede obiska iranskih romarjev. Razlog za to je prerivanje romarjev leta 2015, pri čemer jih je umrlo skoraj 2300, med njimi pa je bilo 464 Irancev. Saudska Arabija je že marca sporočila, da se letošnjega hadža lahko udeležijo tudi iranski državljani. Romanje so v preteklih letih večkrat zaznamovale tragedije, a je bilo letos drugače kljub nekaterim političnim izzivom, s katerimi se soočajo v Saudski Arabiji. Velikokrat poročajo o smrtnih žrtvah, ki jih zaradi številčne množice poteptajo do smrti.

Romanje hadž (Foto: epa)

Kljub konfliktom so se romanja lahko udeležili tudi Katarci, največ pa jih je bilo iz Indonezije
Kljub diplomatski krizi med Katarjem ter Saudsko Arabijo in njenimi zaveznicami so se romanja udeležili tudi Katarci. Zanje je romanje postalo nemogoče, ko je Rijad junija prekinil diplomatske odnose in prometne povezave s Katarjem. Saudski kralj Salman je za Katarce odprl mejni prehod Salva oziroma Abu Samrah, tako da so se romanja lahko udeležili tudi oni. Največ romarjev je bilo iz Indonezije, saj ima ta muslimanska država tudi največ prebivalcev. Ljudje o romanju sanjajo vse svoje življenje, ko zapustijo Meko, pa se njihova vera še bolj poglobi. Meka je najsvetlejše muslimansko mesto, hadž pa eden izmed stebrov muslimanske vere.

Koran od vsakega polnoletnega muslimana zahteva, da mora na romanje vsaj enkrat v življenju. Tako naj bi vsi muslimani vsaj enkrat v življenju obiskali rojstni kraj preroka Mohameda.

Pogled na goro Arafat s ptičje perspektive. (Foto: epa)

Zelo sem vznemirjena, saj mnogi ljudje sanjajo, da bi prišli sem,” je na letališču v Džedi dejala 47-letna Indonezijka Eni. “Ko zapustimo ta kraj, se počutimo bolj verne,” je dodala romarka, ki bo Meko obiskala že drugič.

Glavni del romanja je simbolično kamenjanje hudiča na vrhu gore Arafat
Že v četrtek so se romarji začeli vzpenjati na goro Arafat blizu Meke, kjer naj bi imel prerok Mohamed zadnjo predigro. Gora je zaključni del dogodka, kjer vsako leto simbolično kamenjajo hudiča. Hudiča simbolizirajo stebri, ob katere mečejo kamne. Z obrednim kamenjanjem hudiča minuli teden so začeli praznovanje drugega najpomembnejšega muslimanskega praznika, kurban bajrama.

Molitev muslimanov na vrhu gore Arafat. (Foto: epa)

Saudsko ministrstvo za kulturo je v javnost posredovalo fotografijo, ki prikazuje množico okoli Kaabe, osrednje točke Meke, poroča Breitbart. To je tako imenovana božja hiša, pokrita z zlato izvezenim črnim pregrinjalom. Romarji jo sedemkrat obkrožijo, lahko pa poljubijo tudi črni kamen. Voda iz vodnjaka zamzan naj bi imela posebne lastnosti, zato jo pijejo, večina pa si z njo napolni steklenice in jih odnese tudi domov.

Kabaa, osrednja točka Meke. (Foto: STAfoto)

Romanja se v splošnem udeleži kar sedemkrat več ljudi kot olimpijskih iger. Ves čas so v okolici v pripravljenosti dežurne reševalne službe. Zelo dobro je poskrbljeno tudi za varnost. Po besedah saudske vlade je ob romarski poti postavljenih več kot 5000 varnostnih kamer.

Na romanje odšli tudi Slovenci, kurban bajram pa praznujejo tudi pri nas
Iz Slovenije se je v Meko odpravilo 27 Slovencev, so sporočili iz Islamske skupnosti v RS. Tisti, ki so ostali doma, pa so se lahko udeležili osrednje bajramske slovesnosti ob kurban bajramu na Kodeljevem v Ljubljani. Bajramsko molitev so pripravili tudi v nekaterih drugih krajih po Sloveniji.

Molitev (Foto: epa)

Foto: epa

A. L.

 

 • samsara

  Kje bomo v Sloveniji kamenjali hudiča, ko bo dozorel čas za to?
  Imamo jih za dolgo vrsto let. Tudi za izvoz bi se jih našlo.
  Predlagan da začnemo z najstarešimi primerki, da se slučajno ne izognejo…

 • RATATA

  Kateri nekateri Slovenci pa so kamenjali hudiča na tistem hribu. Mi Slovenci se vsi med sabo poznamo, pa niti za enega Slovenca ne vem, da bi šel kamne metat. Imena prosim ali pa povejte, da so to bli busanci, ki začasno živijo v Sloveniji in popravte članek al vam ga je busanc napisu jebovasalah.

  • pajot

   absolutno bosanci,pa še kakšen šiptar je bil zraven.

   • RATATA

    Naj se hrabro potacajo tam dolih hehe

    • Hun

     tik-tak ti morm ponudt

     • RATATA

      Če se javljaš iz Meke, kar dol ostan, če je pa to grožnja bom nabavu pa salam pa mlejku.

     • Hun

      ratata kalasnikov ratata…

     • RATATA

      čigav si(?), koga ne sovražiš(?)

  • steiermark

   Žal, ratata, niti busanci, niti drugi, ki nam delajo sranje v Sloveniji, niso Slovenci in tud ne živijo pri nas začasno ampak delajo na tem, da bomo mi Slovenci, v Sloveniji “začasno”…..

   • RATATA

    No, to mi je pa res žal.

 • bojan

  na kozanje mi gredo

 • xtc

  Najprej nekaj Slovenci muslimani ne obstojajo in nikoli niso,obstojajo pa državljani Slovenije -muslimani,kar ni isto.

 • macon

  Zabiti saudski klošarji so tako nesposobni, da niso sposobni organizirati mimohoda versko blaznih hord, da se ti ne bi pohodili do smrti. 2300 mrtvih je dosti že za eno manjšo vojno, tam pa je bilo toliko samo enkrat poteptanih in to se jim ponavlja na par let.

  • steiermark

   to ni nesposobnost, oni morali takšne čistke med samimi seboj izvajati bolj pogosto in vsi musliji bi morali biti obvezni, da se jih udeležijo……. Potem bi morda, počasi prišlo do miru!

 • Anton

  replika na naslovnik, kot je že xtc opozoril, pa bom še jaz , ker očitno v tej državi ne pomaga če omeniš neko stvar samo enkrat, namreč, to zlorabljanje s besedo Slovenec mi gre pa že počasi na kur…, nekdo ki si je na tak ali drugačen način pridobil naše državljanstvo(vemo na kak poceni način so si naši južni bratje in sestre v začetku 90 let lahko pridobili državljanstvo, stanovanja in ostale privilegije, ki so temu sledile, s pomočjo levakov) ne more biti Slovenec temveč slovenski državljan, nekdo ki je tuje narodnosti po krvi in je rojen tu, tudi ni Slovenec, nekdo ki je po krvni liniji “mešanec” tudi ne more biti Slovenec(primer Popović, Janković in še mnogi ostali, pa da ne naštevam). Slovenec je lahko zgolj tisti kateri ima oba starša “čistokrvna” Slovenca in teh je po mojem prepričanju, po zadnjih množičnih mobilizacijah v tujino nič kaj dosti več.

  sarkazem press

  • steiermark

   tragedija v vsem tem je, da pri teh čefurjih ali polučefurjih, vedno vdari iz njih njihova najslabša stran – polovica, in želja po uničevanju avtohtonih in naše kulture!

   • Silka

    Res je najbolj krvav in sovražen do Slovencev je bil čefur Josip Broz Tito in njegovi.

 • steiermark

  Res žalostno, da niti vi novinarji na Novi 24 ne ločite Slovencev od podtaknjenih slovenskih državljanov, ki so celo kasirali lepe denarce na njihov “pristanek” na slovensko državljanstvo! Ne delajte istih napak, ki so v trendu – se širijo z namenom, da se izbriše narodnost ter da smo “vsi enaki” – mi malo manj, ker nam ukinjajo vero in verske simbole, muslijem pa se širi teritorij…..in oblast nad belimi!

 • Najplemenitejši

  Na 4. sliki je jasno videti, da je bil udeležen tudi Vinko Gorenak.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!