fbpx

Dva terorista, ki sta načrtovala napad v Düsseldorfu, sta v Nemčijo prišla po balkanski migrantski poti

Foto: epa

Na sodišče so bili privedeni trije pripadniki Islamske države, ki so načrtovali samomorilski teroristični napad v Düsseldorfu v Nemčiji. Napad z eksplozivnimi samomorilskimi plašči in avtomatskim orožjem bi financirali z izsiljevanjem denarja iz Vatikana.

Trije obtoženi so bili po aretaciji identificirani, gre za Saleha A., Mahooda B. in Hamza C. Nemške oblasti sumijo, da naj bi se Saleh A. in Hamza C. pridružila ekstremistični skupini ISIS že leta 2014. Po besedah Saleha A. sta navodila za napad dobila od voditeljev islamske države. Leta 2014 sta prišla skupaj iz Sirije v Turčijo, od tam pa sta preko Grčije ločeno potovala do Nemčije, kamor sta prispela med marcem in julijem 2015. Tretjega osumljenca, Mahooda B., sta pozneje pregovorila k sodelovanju pri tem grozovitem načrtu.

Foto: epa

Selah A. je 1. februarja francoskim oblastem kar sam povedal, da načrtuje napad na mesto Düsseldorf. Osumljenca so francoske oblasti nato predale Nemčiji.

Pokol je bil načrtovan v starem mestnem jedru Düsseldorfa
Selah A. naj bi načrtoval, da bi se dva samomorilska napadalca razstrelila z eksplozivnimi jopiči v starem mestnem jedru Düsseldorfa. Tretji napadalec pa bi na izhodu iz starega mestnega jedra z avtomatskim orožjem ubil čim večje število civilistov, ki bi skušali pobegniti.

Foto: epa

Trije džahidisti so upali, da bi napad financiral Vatikan, in sicer z izsiljevanim denarjem, potem ko so jim prodali video, ki dokazuje, da je duhovnik, ki je bil ugrebljen v Siriji, še živ.

Vsi trije so bili obtoženi načrtovanja terorističnega napada in sodelovanja z Islamsko državo. Dva od treh bosta psihološko ocenjena za sposobnost kriminalne odgovornosti. Še vedno pa ni znano, zakaj je Saleh A. policiji podal svoje priznanje, ki je po mnenju nemškega časopisa Welt am Sonntag, polno protislovij, pri čemer je prav tako nakazal obstoj četrtega vpletenega, ki pa v sredo ni bil priveden na sodišče.

N. Š.