fbpx

Džihadisti iz BiH na pot brez vrnitve pošiljajo tudi otroke

Muslimanski otroci iz BiH v Siriji (foto: Printscreen/Youtube)

Džihadisti iz Bosne in Hercegovine, ki so se v Siriji pridružili teroristični skupini Islamska država (IS), so v zadnjih dveh letih s seboj odpeljali tudi ženske in najmanj 70 otrok, je poročala Televizija Federacije BiH. Skrajneži k samomorilskim napadom in pobijanjunevernikov” pozivajo tudi druge muslimane iz BiH.

Glede na ugotovitve oblasti v BiH se je vrstam IS v bojih v Siriji in Iraku od leta 2014 pridružilo okoli 150 državljanov BiH. Od tega je na pot brez vrnitve v Sirijo odšlo 29 parov z otroki, tudi zelo majhnimi, med njimi je bil celo par z 9 otroki.

Džihadisti pozivajo muslimane v BiH, da se jim pridružijo
Televizija FTV je objavila tudi več posnetkov oborožencev po poreklu iz BiH, ki naj bi se zdaj borili v puščavah Sirije in Iraka. Na posnetkih nekateri izmed njih druge muslimane iz BiH tudi pozivajo, naj se jim pridružijo v džihadu.

Eden od teh borcev, ki ga je FTV identificirala kot Mehdina Delića, je somišljenike v BiH celo pozival, naj izvajajo samomorilske napade in ubijajo nevernike. Večina borcev iz BiH, ki je odšla v Sirijo v vrste IS, naj bi bila tam sicer tudi ubita. Nobenih podatkov pa ni o tem, kaj se je zgodilo z njihovimi otroki.

V Bosni in Hecegovini kar 64 ilegalnih islamskih skupnosti
Skupno naj bi bilo v BiH kar 64 ilegalnih islamskih skupnosti, ki niso povezane z uradno Islamsko skupnostjo v državi. To so t. i. paradžemati, v katerih po navedbah bošnjaških medijev mladim praktično neovirano “perejo možgane”, jih pošiljajo na bojišča in sejejo strah.

Te skupnosti se večinoma zbirajo osamljenih hišah na nedostopnih hribovitih območjih države, a tudi v večjih mestih in Sarajevu. Pogosto jih vodijo imami, ki so v BiH prišli iz tujine, tudi iz Londona.

Sporne islamske skupine podpirajo tudi visoki predstavniki Islamske skupnosti
Obstoj teh paradžematov podpira tudi več visokih predstavnikov uradne Islamske skupnosti v BiH, ki jim tudi sami predavajo in svetujejo. Gre sicer predvsem za posamezne islamske profesorje, ki so študirali v Savdski Arabiji, še poroča Večernji list.

Nekaj najbolj skrajnih skupnosti naj bi grozilo tudi vrhovnemu poglavarju muslimanov v BiH, reis-ul-ulemi Huseinu Kavazoviću, ki je sredi januarja zahteval njihovo prepoved.

Prepoved uporabe verskih simbolov na sodiščih močno razburila muslimanke
Po drugi strani uradna Islamska skupnost v BiH močno brani vidnost islama v državi. V zadnjem času jih je razburila odločitev državnega visokega sodnega in tožilskega sveta, ki je prepovedal uporabo verskih simbolov v sodnih dvoranah. Zaradi tega je konec tedna v Sarajevu protestiralo okoli 2000 žensk, ki so zahtevale pravico do nošnje naglavnih rut oz. hidžaba. “Hidžab – moja pravica, moja izbira”, so skandirale.

V omenjenem sodnem in tožilskem svetu opozarjajo, da veljavna zakonodaja v Federaciji BiH sodnikom in ostalim uslužbencem na sodiščih ne prepoveduje le izražanje verske, ampak tudi nacionalne in politične pripadnosti.

Predstavnica sveta Ružica Jukić je tudi opozorila, da morajo sodniki vedeti, komu sodijo, in imajo pravico od obtoženih žensk zahtevati, da se odkrijejo. Kot je dodala, so muslimanski sodni uslužbenci vero pogosto izkoriščali, da so med službo na primer za dve uri odšli na molitev.

N. K., STA