fbpx

Džihadisti se borijo za nadzor nad iraškim jezom, zrušitev le-tega bi bila bolj uničujoča kot jedrska bomba

Foto: epa

Zavezniški vojaki in Islamska država se borijo za nadzor nad propadajočim jezom v Mosulu, ki bi v primeru zrušitve povzročil izlitje vode, ki je je okrog 600-krat več kot v angleški reki Temzi. 

Inženirji  italijanskega podjetja so zadolženi, naj obnovijo temelje temu jezu, da bi ustavili izlitje več kot 11 bilijonov litrov vode. Strokovnjaki opozarjajo, da je z remontom treba pohiteti, da ne bi bilo prepozno. V primeru katastrofe ocenjujejo, da bi lahko poplave povzročile smrt 1,5 milijona ljudi, poroča britanski Daily Mail.

Ob zrušitvi jeza bi nastali valovi, visoki do 13 m
Če bi se jez zrušil, bi nastali valovi, visoki do 13 metrov, količina izlite vode v okolici pa bi bila enaka volumnu 4,4 milijona olimpijskih bazenov. To bi zagotovo pregnalo teroriste Islamske države iz iraškega mesta Mosul.

S popravilom samo prelagajo katastrofo
Inženirji italijanskega podjetja TREVI imajo za popravilu jeza, ki se nahaja 60 kilometrov severno od Mosula, na voljo 18 mesecev. Profesor za vodne vire na švedski univerzi Lulea University je povedal, da je struktura jeza obsojena na propad. “Ni pomembno, koliko bo podjetje vložilo v vzdrževanje jeza, kajti s podaljšanjem življenjske dobe jezu bodo  lahko preložili katastrofo.” Za Al Jazeero pa je povedal, da bi izlitje vode iz jeza povzročilo hujše posledice kot  jedrska bomba, vržena na Irak.

Foto: epa

Foto: epa

Tudi v Siriji poteka bitka za jez
Več kot 400 kilometrov stran poteka druga bitka za jez na Bližnjem vzhodu. Kurdski vojaki se nahajajo samo 4 kilometre stran od Evfratovega jeza v Siriji, ki je pod nadzorom Islamske države. Tiskovni predstavnik Sirskih demokratičnih sil, Talal Selo, je povedal, da so borci v zadnjih dneh ob pomoči ameriških, francoskih in britanskih posebnih enot pregnali številne pripadnike Islamske države iz vasi in stran od kmetij ter dodal, da so si pridobili nadzor nad najbolj strateškimi deli tega ogromnega objekta.

Nastane lahko humanitarna katastrofa
Ameriška ambasadorka Samantha Power je že na začetku leta opozorila, da bi zrušitev jeza povzročila humanitarno katastrofo epskih razsežnosti, ker bi lahko ubila 1,5 milijona ljudi. Powerjeva je poudarila, da je bil iraški jez zgrajen na nestabilni podlagi, ki jo velikokrat prizadene erozija, potem pa so leta 2014 stabilnost jeza ogrozili še džihadisti.

Po srečanju z iraškim veleposlanikom pri Združenih narodih Mohamedom Ali Alhakimjem je Powerjeva pozvala članice Združenih narodov k ukrepanju. “Pomembno je, da se vse članice Združenih narodov seznanijo z magnitudo problema  in pomenom ukrepanja, da se prepreči humanitarna katastrofa epskih razsežnosti.”

Financiranje zagotovila Svetovna banka
Italijansko podjetje je po šestih mesecih načrtovanja prejela znesek v višini 300 milijonov ameriških dolarjev, ki so bili donirani s strani Svetovne banke v zavzemanju za reševanje življenj tistih ljudi, ki živijo v bližini reke Tigris.

N. Ž.