Džihadisti v Mosulu znova napadli s kemičnim orožjem

Foto: epa

Teroristična organizacija Islamska država je v nedeljo v Mosulu že drugič napadla iraško vojsko s kemičnim orožjem, saj je imelo vsaj šest vojakov težave z dihanjem. 

Napad s kemičnim orožjem so džihadisti sprožili na osvobojenem delu Mosula, s katerega pa vladne sile vodijo akcije proti staremu delu mesta, ki je še vedno pod nadzorom IS. Vodja iraških sil je nato poročal, da je šest vojakov po napadu utrpelo poškodbe dihal in jih že zdravijo v bolnišnici. Prav tako poteka preiskava o vrsti kemičnega plina.

Nekateri viri so sporočili, da so bile rakete napolnjene s strupenim plinom sarinom, kot že pri prvem napadu s kemičnim orožjem ta mesec. Kemično orožje k sreči ni povzročilo smrtnih žrtev, temveč le lažje poškodbe, ostale enote pa so v trenutku evakuirali z bojišča.

Boji so čedalje hujši, najbolj trpijo civilisti
V delu Mosula, ki ga obvladujejo džihadisti, je še vedno ujetih okoli 400 tisoč ljudi, medtem ko iraške sile počasi napredujejo in osvobajajo mesto. Operacija za osvoboditev Mosula se je pričela 16. oktobra lani. Na začetku jim je uspelo osvojiti vzhodni del močno poseljenega mesta, nato pa se je bitka spremenila v težaven izziv, predvsem zaradi ozkih ulic in cest, kamor oklepna vozila ne morejo dostopati.

Največje žrtve te krute vojne pa so zagotovo nedolžni civilisti, ki so se znašli v navzkrižnem ognju džihadistov in iraških sil. Številne humanitarne organizacije opozarjajo na bližajočo se humanitarno katastrofo, piše RT.

C. Š.

 • Resnica boli

  Ivanki Trump povejte, da sta od tega napada umrla dva iraška otroka. A bo sedaj Trum ukazal izstrelitev 75 scud-ov na Saudsko bArabijo, ki podpira teroriste

  • Olga

   ???? Ja a bi raje, da nihče nič ne naredi?

   • Resnica boli

    Ne, jaz bi rad, da izstrelijo rakete na Saudsko bArabijo, podpornike terorizma.

 • tarantela

  Kdo zdaj napada s kemičnim orožjem? Trump pravi, da Asad, tukaj piše, da ISIS…

  • Olga

   Assad je diktator in terorist!

 • Olga

  Zapreti ves dotok denarja teroristom in vse financerje terorizma, vključno s Sorosom, pa bo kmalu mir!