fbpx

Džihadisti želeli razstreliti letalo. Eksplozivni bombi so skrili kar v mlinček za meso in v punčko Barbie

Foto: iStock

Libanonski notranji minister je poročal, da je teroristična celica poskušala razstreliti letalo, ki je letelo iz Avstralije. Eksplozivni bombi so skrili v priljubljeno punčko Barbie in v mlinček za meso. Eksploziv naj bi teroristi aktivirali 20 minut po preletu čez Abu Dabi, ko bi bilo na letalu 400 potnikov. V načrt naj bi bila vpletena Islamska država, brata, ki naj bi skovala eksplozivni načrt, pa so spremljali in nadzorovali celo leto.

Preprosta improvizirana bomba, ki so jo želeli prenesti na letalo, je zelo nevarna. Med vojnami v Afganistanu in Iraku je od leta 2013 naprej zaradi takšnih bomb umrla več kot polovica oziroma dve tretjini Američanov. Zahodni narodi se pred takšnimi bombnimi napadi ne morejo zaščititi, saj se džihadisti skrivajo med splošno populacijo in imajo enake svoboščine kot ostali državljani, ki ravnajo po zakonu. Džihadisti potujejo v zahodne države, nato pa jih sčasoma zapustijo in se pridružijo vojnam na drugem ozemlju. Čez čas se vrnejo ”domov” na zahod, in sicer z večjo močjo in sovraštvom.

Libanonski minister za notranje zadeve je zatrdil, da je teroristična celica poskušala razstreliti letalo, ki je letelo iz Avstralije, z bombama, skritima v lutki Barbie in mlinčku za meso. Rekel je, da je terorist Amer Khayyat načrtoval aktivacijo improvizirane eksplozivne bombe 20 minut po preletu čez Abu Dabi, ko bi bilo na letalu 400 potnikov. Načrt je bil prekinjen zaradi prtljage, za katero so ugotovili, da tehta več, kot bi po pravilih morala. Zato so jo pregledali.

Vsi štirje bratje Khayyat so teroristi
Že v juliju so v Sydneyju aretirali štiri teroriste. Dva so osvobodili, libanonsko-avstralska brata Khaleda Khayyata in Mahmouda Khayyata pa so obtožili ”priprave oziroma načrtovanja terorističnega napada”. Tarča napada, ki naj bi se izvršil 15. julija, je bila letalska družba Etihad. Namestnik komisarja Avstralske zvezne policije (AFP) Michael Phelan je načrt opisal kot enega izmed ”najbolj prefinjenih spletk, ki so jih kadarkoli poskušali uresničiti na avstralski zemlji.” Dejal je, da so sestavne dele bombe iz Islamske države poslali prek mednarodnega prevoza tovora v Avstralijo. Četrti brat Tarek Khayyat naj bi prav tako sodeloval pri terorističnih napadih. Po podatkih avstralskih medijev je višji član tako imenovane Islamske države v Raqqi. Na novinarski konferenci v ponedeljek je libanonski notranji minister Nohad Machnouk dejal, da je bil Amer Khayyat prisiljen prekiniti svoj načrt in potovati v Libanon brez prtljage, potem ko so zaradi pretežke prtljage ugotovili, da je v njej bomba.

A. L.