fbpx

Džihadistične neveste ISIS se vračajo domov, več kot 150 otrok v Veliki Britaniji pa v nevarnosti pred radikalizacijo

(vir: twitter)

Velika Britanija se sooča z vedno večjim navalom povratnikov, ki so pred leti zapustili državo, da bi se borili na strani Islamske države v Siriji, oziroma žensk, ki so se poročile z džihadisti. Zdaj, ko se radikalizirane džihadistične neveste vračajo v Veliko Britanijo, so sodišča polna primerov radikaliziranih otrok.

Uradne oblasti v Veliki Britaniji so bile prisiljene ukrepati v več kot 150 primerih, v katerih naj bi bili otroci v nevarnosti pred islamistično radikalizacijo, poroča Daily Mail. Analiza dvajsetih primerov, ki jo je opravil možganski trust HJS in je vključevala 43 otrok, je pokazala, da je kar 52 odstotkov družin imelo vsaj enega bližnjega sorodnika, ki se je pridružil ISIS.

Poročilo, ki ga je za HJS pripravila specialistka na področju terorizma Nikita Malik, svari, da so sodišča “pogosto nemočna”, da bi zaščitila dobrobit otroka, ki je žrtev pranja možganov. Ob tem je Malikova opozorila, da se Velika Britanija sooča z “valom žensk, ki se iz Islamske države vračajo v Veliko Britanijo skupaj z dojenčki in otroki”.

Zloglasni imam Anjem Choudary (Foto: EPA)

V 55 odstotkih vseh primerov radikaliziranih otrok je na družino vplivala teroristična skupina Al Muhajiroun, ki jo je nekoč vodil islamistični pridigar Anjem Choudary.

Ivan Šokić